Nu er hemmeligheden bag Mona Lisas gådefulde smil måske endelig afsløret. Han smiler i virkeligheden skælmsk, fordi han er da Vincis hemmelige mandlige elsker.

et er den italienske kunstekspert Silvano Vinceti, der har fremsat den nye teori om Mona Lisas virkelige identitet på en pressekonference i Rom.


Vinceti er formand for det nationale udvalg for bevarelse af den kulturelle arv i Italien. Han har stået i spidsen for en gruppe af forskere, der har studeret maleriet af Mona Lisa gennem længere tid og mener, at Mona Lisa i virkeligheden er Leonardo da Vincis assistent Gian 'Salai' Giacomo Caprotti.

- Salai var meget smuk og formentlig Leonardos elsker, siger Silvano Vinceto til Daily Telegraph.

- Han stjal fra Leonardo og gav ham mange problemer. Men han tilgav ham altid.


Ifølge kunsteksperten kom assistenten ind i da Vincis liv allerede som 10-årig og blev hans tætte følgesvend de næste 20 år, hvor han sad model til flere af Leonardos værker. Vinceti har fundet ligheder i ansigtstrækkene på Mona Lisa og flere af de andre personer i da Vincis andre værker.

Silvano Vinceti mener desuden, at den verdensberømte maler har efterladt ledetråde i maleriet, som kun kan ses på digitale optagelser i høj kvalitet. Nemlig et S i Mona Lisas venstre øje og et L i hendes højre øje - for Leonardo og Salai.


Desuden har han sporet tallet 72 i landskabet i baggrunden. Det har han dog endnu ikke nogen forklaring på.

Der har været mange bud på identiteten af Mona Lisa gennem tiden, fordi maleriet ikke bærer nogen information om modellens navn. Blandt buddene har været, at modellen var Leonardo da Vincis mor, et selvportræt og diverse prostituerede.