Mordet på Ismanden Ötzi har har givet anledning til panderynker hos en lang række videnskabsmænd, siden han i 1991 blev fundet af to vandrere i alperne

Ötzis lig var mumificeret og derfor så velbevaret, at forskere efterfølgende var i stand til fastslå en række bemærkelsesværdige detaljer om den myrdede ismand.

Da Ötzi døde, var han ca. 45 år gammel, han var ved godt helbred, og hans sidste måltid var rødt dådyrkød og urtebrød, har man fastslået. Ligesom forskere mener, at årsagen til hans død højst sandsynligt var den pil, der sad i hans skulder, da de to alpevandrere fandt ham.

Men selvom forskerne kunne se såret efter pilen, rasede debatten alligevel i flere år.

Uenighed om pil

 
Nogle forskere var overbeviste om, at pilen havde taget livet af Ötzi med det samme, mens andre betvivlede, at Ötzi rent faktisk var død af pilen. De mente i stedet, at ismanden levede videre i et par dage, før han til sidst måtte give op over for smerter og blodtab.

Den debat er dog så godt som lukket, efter et forskerhold fra Bolzano har udført endnu et studie af Ötzi’s mumificerede lig, som netop er blevet offentliggjort i Journal of the Royal Society Interface.

Forskerholdet fandt nemlig røde blodceller på det mumificerede lig ved at tage prøver af såret fra pilen og et sår på Ötzis hånd, som var af ældre dato.

- Det var meget overraskende. Vi havde egentlig ikke forventet at finde komplette røde blodceller. Vi havde håbet på at finde nogle efterladenskaber af indskrumpede røde blodceller, men dem vi fandt ligner nutidige prøver – dimensionerne er de samme, siger lederen af forskerholdet, Albert Zink.

'Fibrin' løser gåden


Da forskerne testede blodcellerne, fandt de rester af proteinet fibrin, hvilket kaster nyt lys over den ældgamle forbrydelse.

- Fundet af fibrin bekræfter, at han ikke overlevede særlig længe, efter han var blevet ramt af pilen, siger Albert Zink.

Albert Zinks forskerhold kunne også konkludere, at pilen havde ramt en blodåre, som fik Ötzi til at forbløde inden for kort tid.

Dermed er en 5.300 år gammel forbrydelse så godt som opklaret – drabsmanden finder man dog næppe identiteten på.