X Factors blonde dommer Lina Rafn gør op med fordommene

Lina Rafn er sangerinde, »X Factor«-dommer, producer og tekstforfatter.

Lina er ikke sur, hun er vred, som hun sidder dér i en af DR-byens grønne sofaer. For hun er træt af fordomme. Trods 12 år med 'Infernal' har folk (læs: mænd) stadig svært ved at forstå, at hendes rolle i den populære popduo er lige så vigtig som partneren Paws.

- Det er ren kønsdiskrimination, også her i DR, siger hun med eftertryk og alvoren malet i det ellers meget smilende ansigt.

- I begyndelsen sagde alle, at her er 'Infernal' med producerne Søren og Paw og sangerinden Lina. Jeg er faktisk også producer, jeg er med til at skabe musikken.

- Jeg er blevet vred rigtigt mange gange. Selvfølgelig er det mangel på respekt og ren kønsdiskrimination, siger Lina Rafn og tilføjer, at det oplever hun stadig.

- Sådan har det også været her på 'X Factor'. Jeg er gået agurk et par gange over de portrætter, producerne laver. 'Remee, sangskriver og producer, ThomasBlachman, grammyvinder, multikunstner og producer, Lina Rafn, sangerinde'.

- Hallo, jeg er faktisk også producer, tekstforfatter, komponist - og grammyvinder i øvrigt. Hold kæft, hvor jeg har råbt og skreget ad dem. Det er da strengt. Ikke mindst fordi jeg så selv fortæller om mit arbejde som producer i de selvsamme klip, siger Lina Rafn.

Længere lunte
Nu har tv-folkene forstået det. Det er formentlig svært andet, når temperamentet kommer i kog. Lunten er blevet længere, forsikrer Lina, men respektløshed kan altså antænde den.

Selvfølgelig, fristes man til at sige, har Lina også mødt blondinefordomme undervejs. Især i begyndelsen, hvor 'Infernals' udtryk havde stærke seksuelle over- og undertoner.

- Jeg er vant til, at folk antager, at jeg ikke er særlig kvik. Det rammer mig ikke særlig hårdt. Det er sjovt at overraske de fordomsfulde. Måske fordi jeg allerede som pige var vant til, at det med skole og lektier kørte gnidningsfrit. Jeg hviler trygt i mit intellekt. Jeg tænker mere 'selvfølgelig er jeg begavet', når jeg kan se folk tænke 'den kan tænke'. Det er mere dem, der er til grin, siger Lina Rafn.

Thomas Blachman virker ret nedladende på skærmen?

- Ja, ja, men Thomas er ikke nedladende i forhold til mit intellekt. Han er nedladende i forhold til min musiksmag. Det tager jeg med. Jeg kunne sagtens være nedladende over for andre ting hos ham, det er bare ikke min stil. Men Thomas mener det ikke ondt. Han elsker at drille og provokere. I starten kunne jeg godt blive irriteret, specielt når jeg syntes, han tog fejl, siger Lina Rafn.

Sorgens tårer
Selv om hun sammen med makkeren Paw Lagerman har solgt to mio. album og singler i Europa, og har leveret musik til engelske fodboldlandshold, er det især 'X Factor', der har gjort hende til dansk folkeeje.

Nu er der 1,5 mio. danskere, der kigger med, når hun bryder sammen på skærmen og avisernes forsider. Det har hun det fint med.

- Det er ikke sorgens tårer, for det handler ikke om mig. Det er en reaktion på akkumuleret pres. Jeg har haft et stort ansvar for 'mine børn', RaiDen, Søren & Anne og Vocaloca - har jeg gjort det godt nok, spørger Lina Rafn sig selv.

Tudeprinsesse
- Når dét, der hober sig op, får frit løb, har jeg det godt. Kald mig bare en tudeprinsesse. 'X Factor' er en menneskelig rejse for mig, der skal gøre mig endnu bedre til at stå inde for mig selv og mine følelser.

- Al den passion og ild, jeg har i mig, den skal vendes ud. Hvis jeg ikke gjorde det, ville jeg slås med mig selv i stedet. Tro mig, dér har jeg været. Da jeg ikke havde så meget at kæmpe med som helt ung, var der en masse postyr indvendig.

- Efterhånden har jeg lært at gøre mine kampe til en fest, siger Lina Rafn.

Kampe og fest har der været masser af undervejs. Blandt meget andet har 'Infernal' kæmpet for at finde sin rette musikstil. Det klassiske dilemma: pop og brag eller credibility hos dem med de rigtige meninger. Poppen har - heldigvis - vundet, også på det album, der udkommer senere på året, forsikrer Lina.

Løgn og selvbedrag
For øjeblikket fylder karrieren så meget i hendes liv, at hun har fravalgt alt andet. Bortset fra kæresten Kasper.

- Jeg ser min familie og veninder alt for lidt. Det er lige før, det er hult at bruge udtrykket veninder. Der var engang, jeg sagde, 'det er bare lige nu, jeg har travlt, jeg ringer i morgen'. Det var jo selvbedrag, så nu er jeg holdt op med at lyve.

- Jeg har valgt at sige, at mit sociale liv - udover min kæreste - er de mennesker, vi arbejder sammen med i 'Infernal'. Min kæreste er en skøn mental sparringspartner. Børn? Ikke endnu. Helt ærligt, jeg har ikke råd til barselsorlov, som det er lige nu, siger Lina Rafn.

Lige nu hedder tidshorisonten de næste par år. Da skulle 'Infernal' gerne turnere rundt i Europa - med band, korsangerinder og hele hurlumhejet.

- Paw og jeg vil gerne ud i verden med vores sceneshow. Måske skal vi ændre ambitionsniveauet senere. Vi kunne have tjent moderkassen, hvis vi havde sagt ja til at optræde alene. Vi kunne have rejst i Europa, USA, Sydamerika, Australien tyndt med en kuffert og en cd under armen de sidste fire år. Men så tror jeg også, at vi var endt med næsen i en bane coke.

Sprut og coke
- Der er så lidt kunstnerisk og menneskelig udfordring i det. Jeg kan godt forstå fristelsen til at fylde sig med sprut i stedet. Vi lod os overtale af det engelske pladeselskab til at lave to weekender på den måde, da 'From Paris To Berlin' hittede. Det gør vi aldrig igen. Så må det koste, at vi aldrig bliver mangemillionærer, siger Lina.

Har du holdt dig fra kokain og den slags? Musikmiljøet flyder med det.

- Jeg tør ikke prøve det. Tænk, hvis det er så fantastisk, at verden aldrig vil blive den samme igen. Som nogle siger. Så vil jeg hellere ikke vide noget om det. Måske når jeg er 60-70 år gammel, når jeg har givet det videre, jeg skal.

- Jeg går næppe i graven uden at have prøvet det, som alle snakker om. Men ikke nu. Heller ikke i morgen. De mennesker, jeg kender, der har praktiseret det, er blevet påvirket af det.

- Nogle bliver kronisk småaggressive, andre smådepressive, siger Lina Rafn.

Og så skal hun ellers videre. Vocaloca skal træne. Senere på foråret skal hun synge - og producere - det kommende 'Infernal'-album.