Fredag stoppede Anne-Mette Rasmussen efter syv år som pædagog i 'Børnehuset' i Holte i velhaver-kommunen Rudersdal. Nu tager hun bladet fra munden og taler ud om sine erfaringer.

De har penge og ressourcer nok. Men de er ikke nødvendigvis de bedste forældre, og de er ofte bedre til at give deres børn slik og materielle goder end nærvær.

Efter i syv år at have arbejdet som pædagog i 'Børnehuset' i Holte i velhaverkommunen Rudersdal tager statsministerfrue Anne-Mette Rasmussen bladet fra munden og taler ud om sine erfaringer med at passe 'de riges børn'.

- Der er mange overklassefamilier, hvor de i dag ikke har det godt, for de har glemt værdierne. De har troet, de kunne give dem (deres børn, red.) kørekort og de har kunnet give dem bil til 18-års fødselsdagen – eller 1.000 kroner i hånden, og så kunne de være alene hjemme, mens mor og far var i udlandet, og så kunne de klare den weekend. Det er jo netop manglende nærvær.

- Så det har intet at gøre med, om man bor i en to-værelses, eller om du bor på et slot eller hvad du bor i. Det afgørende er, hvilke værdier man har at leve efter, siger Anne-Mette Rasmussen i et stort dobbelt-interview med B.T. sammen med veninden Gitte Hornshøj.

LÆS OGSÅAnne-Mette Rasmussens flugt over plankeværket Mødte hinanden i fodboldklub


Vil præge samfundet
Anne-Mette Rasmussen springer nu ud som foredragsholder sammen med Gitte Hornshøj. Parrets foredrag handler om 'Takt og tone'.

- Foreløbig er foredragene kun i vores hoveder. Men vi vil gerne være med til at præge samfundet.

- Man behøver ikke være enige med os, men dét, vi mener, mener vi meget, siger Gitte Hornshøj.

Anne-Mette Rasmussen skal bidrage med sine erfaringer med at passe børn – det har hun gjort, siden hun var 14.

- Lige fra jeg var 14, har jeg været sammen med børn. Hele den landsby Englerup (ved Ringsted, red.) hvor jeg boede, gik jeg rundt som barnepige, fortæller hun.

Snart bedstemor
Anne-Mette Rasmussen er mor til tre børn, Henrik på 29, Maria på 27, og Christina, 25. Og hvis Marias termin holder, gør hun Anne-Mette Rasmussen til bedstemor 31. marts.

Hun og Anders Fogh Rasmussen flyttede i 1999 til Nærum fra Skals, og Anne-Mette Rasmussen har i ni år arbejdet i 'Børnehuset', de sidste syv år som uddannnet pædagog. Det er her i Rudersdal, tidligere Søllerød Kommune, at Anders Foghs VK-regering står stærkest.

Her er Venstre så stærkt, at partiet i Rudersdal-kredsen henter 33 pct. af de godt 34.000 stemmer, der blev afgivet i kredsen ved Folketingsvalget, mens de Konservative fik 18 pct. af stemmerne.

Og det er her – i en af det borgerlige Danmarks højborge – at Anne-Mette Rasmussen har passet børn de sidste ni år. Hun er klar med en opsang til forældrene til dem, hun og Gitte Hornshøj kalder 'trofæ-børnene'. De får oftere slik og gaver, end de får nærvær og omsorg fra deres travle forældre, der knokler for at slæbe penge hjem til hus, biler, sommerhuse og ferier i udlandet.

- Problemet er, at nærværet og omsorgen er det vigtigste. Du kan ikke købe dig fra det ved at sige - nåh, men så får du også en pose slik, eller - så går vi hen og køber den dukke eller hvad det nu kan være. Man kan ikke købe sig til omsorg. Børn har brug for nærvær, siger Anne-Mette Rasmussen.

Misforståede hensyn
Hun stiller også skarpt på de misforståede hensyn til barnet fra travle forældre med dårlig samvittighed over ikke at have tid nok til deres børn, som man kan se, når forældrene kommer og henter lille Peter i institutionen sent på eftermiddagen.

- Når børnene skal hjem fra institution, og så forældrene spørger, vil du så have den blå jakke på? Eller skal du have den hue på? Jamen, du kan også tage de her støvler på, eller vil du det, eller vil du det, eller vil du det?

- Til sidst er der jo stillet 20 spørgsmål til professoren, og barnet er mere og mere forvirret, og nogle gange må vi som personale gå ind og sige, - ved du hvad, Peter, nu tager du din jakke og din hue på, og så tager du far i hånden. Jamen altså – du når ingen vegne, og det er misforstået godhed. De står jo der hjælpeløse, siger Anne-Mette Rasmussen, og tilføjer:

- Forældrene får dårlig samvittighed, hvis de straks skal starte med at skælde ud på barnet, når de ankommer. Det er ikke særlig spændende at stå og være streng, men hvis du viser konsekvens fra dag ét, så bliver der jo ingen diskussion. Så har de det meget bedre sammen bagefter, siger Anne-Mette Rasmussen.

Hun har også til børnefødselsdage mærket manglende konsekvens i forældrenes opdragelse af deres børn.

Husk at sige tak
- Når vores børn holdt børnefødselsdag, og de andre børn så havde slugt den første sodavand, sagde de - æv, skal vi ikke have flere sodavand eller - skal vi ikke have mere ditten-datten.

Pist, så var hele bordet tømt, og der var ikke én, der havde sagt tak for noget som helst og heller ikke i tak for i dag, når man går.

Jeg har sagt til mine børn: Husk at sige 'tak for i dag' og 'tak for mad'. Det koster ingenting,« siger Anne-Mette Rasmussen.