Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

USAs mulige kommende førstedame, Melania Trump, bevægede sig mandag aften ud på tynd is, da hun holdt tale ved Republikanernes konvent i Cleveland, Ohio. Kort efter var de sociale medier fyldt med beskyldninger om plagiat. Det kan du læse mere om her. Men hvem er kvinderne, der ofte står bag Donald Trump, når han holder tale eller er ude til offentlige begivenheder?

Ivanka Trump og Melania Trump. De har begge været modeller, de er begge rige, og de er begge tæt på Donald Trump.

Førstnævnte er datter af præsidentkandidaten - sidstnævnte er hans kone. De står ofte bag Donald Trump som urokkelige støtter, når han tordner mod kommunister, indvandrere og Hillary Clinton. Men hans egen kone repræsenterer faktisk en del af det, erhvervsgiganten bryder sig allermindst om.

Hun er indvandret til USA, og hendes far var medlem af det kommunistiske parti i Jugoslavien. 46-årige Melania Trump blev født i det nuværende Slovenien, hvor hun voksende op i gråt betonbyggeri i Ljubljana med en far, der arbejdede som bilforhandler og var medlem af det kommunistiske parti, der på den tid styrede Jugoslavien med diktatoren Tito i spidsen. Moderen arbejdede som syerske hos en tøjfabrikant.

Det var faktisk først i 2006, efter hun var blevet gift med den excentriske milliardær, at hun blev amerikansk statsborger. Inden da ernærede hun sig som fotomodel, hvor hun arbejdede i store byer som Milano og Paris, inden hun i 1996 immigrede til New York. I den amerikanske storby arbejdede hun blandt andet for Trumps modelbureau, inden de to mødte hinanden.

I 1998 mødte Melania Knauss, som hun hed dengang, sin kommende mand Donald Trump til en fest ved Modeugen i New York i september. I 2005 blev de gift, og hun blev dermed den tredje kvinde, der giftede sig med Donald Trump. Deres luksuriøse bryllup blev holdt i Florida på Trumps berømte luksusejendom Mar-a-Lago. På gæstelisten var store navne som P. Diddy, Shaquille O'Neal, Simon Cowell og Hillary Clinton, som i dag er hans værste fjende.

Melania Knauss blev gift med Donald Trump i januar 2005.
Melania Knauss blev gift med Donald Trump i januar 2005. Foto: GARY I ROTHSTEIN
Vis mere

I dag, 18 år efter de mødte hinanden, bruger Melania Trump det meste af sin tid på at være husmor for parrets ni-årige søn Barron. Det gør hun rundt om i parrets 15 luksusboliger, som er spredt ud over det meste af verden.

Under primærvalget, som er kampagnen, der afgør, hvem der skal være kandidat for det Republikanske parti, har hun holdt sig i baggrunden. Rent fysisk. Hun optræder på mange billeder med sin mand, men hun siger sjældent noget. I foråret 2016 greb hun dog til tasterne på Facebook, hvor hun kom med en voldsom opsang til det verdenskendte magasin GQ, der netop havde publiceret et stort portræt af USAs potentielle førstedame.

Melania Trump kysser sin mand på scenen ved Republikernes konvent 18. juli foran op mod 50.000 tilskuere i Quicken Loans Arena i Cleveland
Melania Trump kysser sin mand på scenen ved Republikernes konvent 18. juli foran op mod 50.000 tilskuere i Quicken Loans Arena i Cleveland Foto: ALEX WONG
Vis mere

I artiklen kan man blandt andet læse, at hun har en bror, som ikke tidligere har været kendt af offentligheden. I artiklen står broderen frem og fortæller, at hverken Melania eller hendes søster, Ines, kender til ham. Broderen stammer angiveligt fra faderens tidligere forhold.

'Artiklen i GQ et endnu et eksempel på de uærlige og snagende medier. Julia Loffe, en journalist som gerne vil have et stort navn, har tydeligvis en agenda, der går ud på at gå efter min familie. Der er flere forskellige forkerte ting i artiklen, heriblandt mine udtalelser om min familie og mine private forhold. Mine forældre er private borgere og burde ikke være mål for frøken Loffe's uretfærdigheder,' skrev hun i april på sin Facebookprofil, som hun meget sjældent bruger.

De få gange hun har udtalt sig om politik, har hun forklaret, at hende og hendes mand ikke altid er enige. Men de har aldrig skændes i de 18 år, de har kendt hinanden.

»Nogle gange er jeg enig i, hvad han siger. Andre gange er jeg uenig. Og nogle gange lytter han til dét, jeg siger. Andre gange lytter han ikke. Men jeg forsøger ikke at ændre hans mening om tingene. Donald er en voksen mand. Og han kender konsekvenserne, når han ikke lytter efter,« har Melania Trump fortalt til US Weekly, der i øvrigt holder af den kontroversielle præsidentkandidat på grund af hans hjerne og gode udseende.

Mandag aften trådte hun så frem i rampelyset. Her holdt hun tale til fordel for sin mand på Republikanernes konvent foran tusindvis af tilskuere og millioner af tv-seere. Opmærksomheden om talen kom dog hurtigt til at handle om, hvorvidt hun havde lånt dele af en tale, som Michelle Obama holdt i 2008, da hendes mand skulle vælges som præsidentkandidat for Demokraterne.

Du kan selv bedømme, om du synes, de ligner hinanden her:

Ifølge den danske USA-ekspert Mads Fuglede er sagen uheldig. Men det kommer ikke til at betyde noget for Donald Trumps chancer for at blive præsident, når amerikanerne skal stemme i november.

»Det er jo en meget pinlig sag. Men jeg tror ikke, det får nogen indflydelse. Ville det afgøre et dansk valg, hvis Lars Løkkes kone blev taget i at have lånt 10 linjer fra Helle Thorning Schmidts mand? Det tror jeg ikke,« siger Mads Fuglede, der samtidig godt kan forstå, hvorfor historien får så meget opmærksomhed.

»Det er en enormt god historie, fordi man kan dele det på de sociale medier, og man kan se de to kvinder nærmest sige det samme. Men at det skulle flytte stemmer, har jeg svært ved at se. Jeg tror, man stemmer efter noget andet. Obama blev jo også taget i at kopiere fra en andens tale i 2008, og han blev jo præsident alligevel,« siger Mads Fuglede, USA-ekspert og Folketingskandidat for Venstre.

Fuglede henviser til en tale Obama holdt i 2008. Den fik kritik for at minde lidt for meget om en tale Deval Patrick tidligere havde afholdt.

Hvis Melania Trump bliver USAs førstedame, vil hun optræde som en traditionel førstedame efter inspiration fra Jacqueline Kennedy og Laura Bush, har hun udtalt.

U.S. Republican presidential candidate Donald Trump reacts to an answer his wife Melania gives during an interview on NBC's "Today" show in New York, April 21, 2016. REUTERS/Brendan McDermid
U.S. Republican presidential candidate Donald Trump reacts to an answer his wife Melania gives during an interview on NBC's "Today" show in New York, April 21, 2016. REUTERS/Brendan McDermid Foto: BRENDAN MCDERMID
Vis mere

Datteren

Men Melania Trump er ikke den eneste kvinde, der ofte står bag Trump. Det gør datteren Ivanka Trump også.

Den 34-årige erhvervskvinde spiller en stor rolle i sin fars erhvervsimperium i sin rolle som Executive Vice President for Udvikling og Erhvelse. I den rolle har hun fingrene nede i store dele af virksomhedens handel og drift af ejendomme og hoteldrift, som de tjener milliarder på.

Ivanka Trump ved sin fars side på golfbanen Turnberry i Skotland. Ivanka var i Skotland med sin far efter briterne stemte sig ud af EU, som Donald Trump jublede over.
Ivanka Trump ved sin fars side på golfbanen Turnberry i Skotland. Ivanka var i Skotland med sin far efter briterne stemte sig ud af EU, som Donald Trump jublede over. Foto: CARLO ALLEGRI
Vis mere

Den veluddannede kvinde optrådte inden sin karriere som erhvervskvinde som model for blandt andre Versace. Hun har lavet reklamer for store navne som Tommy Hilfiger, og hun har været på forsiden af Forbes, Avenue og Harper's Bazaar.

De kønne gener har hun sandsynligvis arvet fra sin mor, Ivana, den tjekkiskfødte model, der fra 1977 til 1992 var gift med Donald Trump. Parret blev skilt, da Ivanka var 10 år gammel. I dag er hun 34 år, erhvervskvinde i sin fars forretningsimperium og en trofast støtte. Hun ses ofte sammen med præsidentkandidaten, når han turnerer rundt i USA i kampen for at blive landets næste præsident.

Ivanka Trump med sin mor Ivana Trump ved en begivenhed i Monaco 2001. Ivana Trump var gift med Donald Trump fra 1977 til 1992.
Ivanka Trump med sin mor Ivana Trump ved en begivenhed i Monaco 2001. Ivana Trump var gift med Donald Trump fra 1977 til 1992. Foto: PASCAL DESCHAMPS
Vis mere

Far og datter er dog ikke enige om alt. Det afslørede hun i 2015 i et interview.

»Jeg er hans datter, ikke hans klon. Der er gange, hvor jeg ikke er enig med ham,« fortalte hun i et interview i TV-programmet 'Good Morning America'.

Spørgsmålet om, hvorvidt de to altid er enige, kom efter hendes far udtalte, at muslimer fejrede 11. september. Men selvom hun ikke altid er enig med Trump, der er garant for opsigtsvækkende udtalelser, er hun fuld af respekt for sin far.

»Vi diskuterer rigtig mange ting. Han er en af mine tætteste venner og derudover min mentor,« fortalte hun i samme interview.

Donald Trump 16. juli i år, da han præsenterede sin kandidat som vicepræsident, Mike Pence. Bag ham står datteren Ivanka Trump
Donald Trump 16. juli i år, da han præsenterede sin kandidat som vicepræsident, Mike Pence. Bag ham står datteren Ivanka Trump Foto: Drew Angerer
Vis mere

Den 34-årige erhvervskvinde har tidligere blandet sig i præsidentkampagner. I 2007 donerede hun faktisk 1.000 dollar til Hillary Clinton, der i år er hendes fars modstander i kampen om at blive præsident i USA. Men denne gang er der næppe nogen tvivl om, hvem hun holder med, selvom hun faktisk ikke stemte på sin far ved primærvalget i New York, hvor hun bor. Det skyldes dog en fejl. Hun havde nemlig glemt at registrere sig som vælger.

Hun virker dog til at være taget til nåde. Donald Trump har offentligt udtalt, at hun er hans vigtigste rådgiver, når det gælder spørgsmål om kvinders sundhed og kvinder generelt. Han indrømmede i sommeren 2015, at hans datter havde fået ham til at ændre syn på kvinder.

Privat er hun gift med Jared Kushner, som hun sagde ja til ved en jødisk ceremoni i 2009. De to har tre børn sammen. Blandt hendes private venner er Chelsea Clinton, som er datter af Hillary og Bill Clinton.

Betydning

De to kvinder - hustruen og datteren - ses ofte sammen med Donald Trump, når han optræder offentligt. Og de spiller også en rolle i hans kandidatur, men man skal passe på med at overvurdere deres rolle. Det forklarer Mads Fuglede, USA-ekspert.

»Jeg tror i bund og grund ikke, at der er så mange andre end Donald Trump selv, der betyder noget for hans kandidatur til posten som præsident. Men de to kan være med til at vise et mere menneskeligt billede af Donald Trump. De kan vise ham som manden og familiefaderen Donald Trump. Det er den rolle, de har i den her valgkamp,« siger Mads Fuglede.

Ivanka Trump med sin far i Skotland efter Brexit i juni måned i år
Ivanka Trump med sin far i Skotland efter Brexit i juni måned i år Foto: CLODAGH KILCOYNE
Vis mere

Han nævner Michelle Obama som et lignende eksempel. Hun spiller en aktiv rolle som præsidentfrue og førstedame, men det skete først, da Obama blev valgt ind i Det Hvide Hus i 2008.

»Hun betød ikke ret meget for, at Obama blev præsident,« siger Mads Fuglede.

Amerikanerne skal stemme til præsidentvalget 8. november 2016. Valget står mellem Demokraternes Hillary Clinton og Republikanernes Donald Trump.

Til artiklen er brugt oplysninger fra GQ, Daily Mail, Vogue, Wikipedia, BT og Berlingske.

Andre læser også