Mads Fuglede
Mads Fuglede

Der er meget, Donald Trump ikke bryder sig om ud over illegale indvandrere fra Mexico, Meryl Streep og bakterier, men få ting hader han så dybt som dele af de amerikanske medier.

Trump har netop via sit våben par excellence, Twitter, erklæret, at de amerikanske medier er det amerikanske folks fjender. Måske er det derfor, at han har meldt afbud til den årlige middag, hvor pressen og det Hvide Hus mødes for at drille hinanden. Men efter at medierne videregav den ikke-underbyggede rapport om, at Trump var købt og betalt af Rusland og badede i russiske prostitueredes urin, flød bægeret endeligt over for ham.

Trump_vred

Trump er langt fra den første Republikaner, der påstår, at han taler på vegne af folket mod det effektive værktøj for den intellektuelle elite, som udgøres af medierne og deres venstreorienterede journalister.

Få har forfinet kunsten at intimidere dommerne som Alex Ferguson og José Mourinho. I politik som i fodbold kan man forbedre sin situation ved hele tiden at hævde, at man er blevet uretfærdigt behandlet. Det er et gammel kneb på den amerikanske højrefløj at gå i krig med pressen for at vinde stemmer. Mange Republikanere mener, at hovedparten af medierne har en stærk venstreorienteret slagside. Problemet er, at de har ret. Det viser studie efter studie.

Et demokrati uden en fri og aktiv presse er utænkelig. Men et demokrati uden en nuanceret presse er også problematisk. Det har Trump på sin egen brutale facon faktisk ret i.

Det er svært at måle mediers politiske ståsted på en videnskabelig facon. Hovedproblemet er, at man skal måle på ord og holdninger i stedet for mere håndgribelige data, men det er et problem, som en række studier har fundet en løsning på. Kort fortalt kan man forsøge at gøre ord til data. ”Massive offentlige besparelser” er eksempelvis tre ord, der sammen siges meget oftere af venstreorienterede politikere end af borgerlige. Jo oftere disse tre optræder i et medie, des mere venstreorienteret.

Så når politikere gennem amerikansk historie som Barry Goldwater, Spiro Agnew, George Wallace, Richard Nixon og Sarah Palin angreb de amerikanske medier, har der ligget et rationale bag, der helt banalt afspejler, at man som borgerlig har en god sag. Også selvom alle de nævnte selv tit havde det svært med det rationelle.

Trumps angreb på medierne ligger altså i forlængelse af den gældende tradition i USA. Når man tænker på Trumps ringe respekt for det 8. bud, så kan det være mærkeligt at høre netop ham tordne om ”fake news”. Og blandt Republikanere har man længe været dødtræt af mediernes måde at dække USA på. Dødtræt af mediernes konsekvente skæve dækning, mens de påstår at rapportere fra et objektivt ideal, som aldrig har eksisteret i virkeligheden.

Mediernes rolle i en demokratisk offentlighed er utrolig vigtig. Et demokrati uden en fri og aktiv presse er utænkelig. Men et demokrati uden en nuanceret presse er også problematisk. Det har Trump på sin egen brutale facon faktisk ret i. Borgerliges kamp for et mere fair medielandskab har haft en mere elegant og retsindig forkæmper end Trump, men flere, der er trætte af tingenes tilstand, burde slutte op bag ham.

 

SMS

Hitter på Facebook