Den 28-årige russiske skønhed Anna Chapman har i årevis ført et dobbeltliv. Et som ambitiøs forretningskvinde og et som russisk spion, der infiltrerede USAs politiske top. Men i søndags blev hun afsløret.

Den smukke Anna Chapman, født Kuschenko, blev i søndags anholdt i New York for spionage. Ifølge anklagerne har hun siden januar i år givet hemmelige informationer videre til agenter fra den russiske efterretningstjeneste SVR - det der i kommunisttiden hed KGB.

Ifølge den engelske avis The Sun satte hun sig hver onsdag med sin bærbare computer på en Starbucks cafe eller i en boghandel og sendte oplysninger via et privat trådlåst netværk til en agent, der ofte holdt parkeret i en bil i umiddelbar nærhed af den russiske pige.

Hendes dragende grønne øjne og hendes smukke røde hår skulle bruges til at lokke højtstående embedsmænd til at betro hende tophemmelige informationer.

Anna Chapman blev født i februar 1982 i Ukraine og er vokset op i den russiske by Volgograd, hvor hun i 1998 blev student fra byens kunstskole. Herefter læste hun økonomi i Moskva, hvor hun fik en mastergrad i faget.

Siden skulle hun have gift sig med en engelsk mand - deraf det britiskklingende efternavn Chapman - og have boet fem år i London. I starten af året skulle de to være blevet skilt, og Anna Chapman flyttede til New York.

Anna Chapman skulle være er en del af en russisk spionring på i alt 11 personer. Heraf levede fire 'ægtepar' siden 1990'erne i forstæder til de amerikanske storbyer New York, Washington D.C. og Boston under falske identiteter. Ifølge The Sun skulle parrene være sammensat af den russiske efterretningstjeneste SVR. Nogle skulle have levet sig så godt ind i rollen, at de har fået børn sammen, som intet vidste - end ikke, at deres forældre var fra Rusland.

Flere af gruppens medlemmer har brugt samme fremgangsmåde som Anna Chapman - nemlig at sende hemmelige informationer over kortrækkende låste netværk fra cafeer. Man mener også, at spionerne har brugt Facebook til at sende kodede beskeder og sendt breve med usynlig blæk.

Nogle af gruppens medlemmer havde vundet en amerikansk atomvåbenforskers tillid, og han fortalte dem således hemmelige detaljer om et atomforskningsprogram, som USAs kongres for nyligt har vedtaget.

Anna Chapman blev anholdt i søndags, efter en amerikansk FBI-agent dagen forinden optrådte som en embedsmand fra det russiske konsulat. Han bad hende aflevere et falsk pas til en af de andre kvindelige spioner. En opgave hun med stor iver havde accepteret.

Anna Chapman blev mandag fremstillet for en dommer på Manhattan i New York, sammen med fire af sine medtiltalte. Hun er varetægtsfængslet indtil d. 27. juli, hvor hendes retssag begynder.