Efterårssæsonen nærmer sig sin afslutning, efter 19. runde er færdigspillet. Inden vi kommer til den helt store gennemgang af efteråret, er det tid til at opsummere denne runde. Og som altid bruges klummen her på at komme omkring tre ting, runden lærte os. Vi begynder i Vejle bag gæsternes mål.

1. Zorniger buldrer videre
I øjeblikket går der ikke en runde, uden Alexander Zorniger er i fokus. Meget af det er selvforskyldt, og tyskeren skåner ikke sig selv i denne tid. Han tromler løs, og det er, som om jo mere opmærksomhed der er omkring ham, jo mere buldrer han. I Vejle skete det igen.

Nede bag det ene mål kom Zorniger i åbent skænderi med en gruppe af Brøndbys fans. Uskønne billeder for alle med en forkærlighed for Brøndby, og selvom vi på bagkant af balladen har lært, at det var en mindre skare af Brøndbys fans, Brøndby-træneren skændtes med, så er det naturligvis bekymrende for klubben, at det er nået dertil.

Jeg har set masser af bannere hos mange superligaholds fans igennem sæsonerne, og der bliver oftest råbt og skreget ad cheftræneren, når frustrationerne kommer snigende, men jeg mindes ikke en cheftræner tage kampen op med egne fans for rullende kameraer. Og selv når vi irriterende og halvflabede journalister stiller spørgsmål til kritikken og tilråbene fra egne fans, svarer de fleste enten, de ikke lagde mærke til bannerne, eller at fansene har betalt for at være med på stadion, og så må de gøre, som de vil. Den løsning gik Zorniger ikke med.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Der er naturligvis en grænse for, hvor meget han skal finde sig i, men det handler også om at vælge sine kampe, og den med egne fans ville jeg holde mig fra. Det kommer der sjældent noget produktivt ud af, og Zorniger får svært ved at vende det til egen fordel, hvis han insisterer på, det skal blive til vedvarende skænderier.

Jeg er spændt på, hvordan fansene på Brøndby Stadion reagerer på søndag, når Vendsyssel kommer på besøg i efterårssæsonens sidste kamp.

Min fornemmelse siger mig, det ikke kun er blandt udvalgte Brøndby-fans, Zorniger har skabt sig fjender den seneste tid. Og det falder tilbage på tyskerens udtalelser om Masterclass.

De var egentlig ikke urimelige, men de vidnede ikke om en mand med forståelse og respekt for mekanismerne i Brøndby, og hvis loyale støtter i baglandet opfatter Alexander Zornigers handling som decideret provokerende, kan jeg nemt forstå det. Det grænser til illoyalitet at udtale sig sådan om kollegaers arbejde.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Der var ingen grund til at revse det arbejde, flittige folk har lagt i Brøndby over årene, uanset sandhedens i Zornigers udtalelser. Han kunne med fordel have holdt den debat på de indre linjer. Nu har han bare gjort endnu en gruppe i Brøndby oprørte.

Jeg fastholder stadig min påstand om, at der i spillertruppen findes mange spillere, der har det svært under Zornigers ledelse og ikke stortrives. Sådan skal det måske bare være, og det kan da være, Alexander Zorniger ønsker den tilstand, det ved jeg ikke, men jeg ved, der findes trænere, som stræber efter at opnå splittelse og stridigheder i en trup, fordi de tror på, at den bringer den rette dynamik med sig.

Under alle omstændigheder har Zorniger en bemærkelsesværdig evne til at bringe rigtig mange menneskers sind i kog. Det holder ikke altid i længden, og det er da med en vis portion usikkerhed omkring cheftrænerposten, Brøndby om lidt går på vinterpause.

Én ting er sikkert, Superligaen ville være et markant fattigere sted uden Alexander Zorniger. Han bringer alt den dramatik og intensitet med sig, vi alle har efterlyst i mange sæsoner. Og han gør det både uden for og på banen. Det er aldrig kedeligt at følge med.

2. Priske ligner ikke en afløser i AaB
AaB kom ned på jorden, efter holdet ellers kickstartede sig selv i forrige runde. Et nederlag hjemme mod AC Horsens klinger aldrig rigtig godt, og når man lukker fire mål ind, så ser det bare slemt ud.

Det hjalp selvfølgelig heller ikke, at Jores Okore i samme kamp blev udvist i slutningen af første halvleg. Når jeg kigger på Okore, synes jeg for ofte, han mister overblikket og laver unødvendige handlinger på banen. Han virker som en spiller, der er meget i sine følelsers vold, når han spiller, og det ligner, det til tider er en udfordring at styre.

Nå, men en af de personer, der givetvis har ærgret sig allermest over nederlaget, er den midlertidige AaB-cheftræner, Jacob Friis. Han fik til opgave at tage sig af holdet i efterårssæsonens resterende tre kampe, inden AaB-ledelsen i vinterpausen kunne have en endelig beslutning klar. Det lyder jo banalt, men dette er reelt Friis' mulighed for at vise, han hurtigt og effektivt kan rykke AaB. Det projekt fik et slag med nederlaget mod AC Horsens.

Sportsdirektør Allan Gaarde er stadig på jagt efter en permanent AaB-cheftræner, og FC Midtjylland-assistenten Brian Priske er nævnt som storfavorit. Det har jeg svært ved at tro på for alvor.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

Priske er for mig at se ikke en oplagt cheftræner, og det er også den fortælling, jeg møder, når snakken går om ham ude i fodboldmiljøet. Det er der absolut ingen skam i, og hvorfor skal man i øvrigt altid gå efter at rykke et skridt op, hvis man er bedst som assistent?

I stedet tror jeg, AaB søger mod Sverige eller Norge i jagten på deres nye cheftræner.

NB: Efter klummens tilblivelse har AaB meddelt, at klubben ansætter Jacob Friis frem til sommeren 2019.

3. AGF med for fattigt et udtryk
Hvis man da skulle tvivle på, at AGF er i krise, kunne man bare kigge med, da holdet mødte FC Nordsjælland i Farum mandag aften. Ja, AGF var uheldige med Pierre Kanstrups selvmål med otte minutter igen, men hvor er det dog symptomatisk for aarhusianerne at tabe på den måde. Meget få ting fungerer for holdet lige nu.

Hvis jeg var AGF-fan, ville jeg være skuffet over den måde, David Nielsens mandskab gik til kampen mod FCN på. Frygten for at tabe overstrålede modet til at vinde. Og AGF rakte ikke modigt ud efter alle tre point. Det lignede en mission, der gik ud på at hive ét point med hjem, og det er en vanskelig opgave.

Efter kampen ville David Nielsen ikke sige det selv, men mon ikke han savner en angriber, der kan bringe mål med sig i forårssæsonen. Måske er det en dyr omgang, men det kan koste langt mere at lade være.