Hjerte-kar-sygdom kan i høj grad forebygges. Forskningen viser, at hele 75 pct. af alle blodpropper i hjertet kan undgås, hvis vi lever efter KRAM-anbefalingerne og spiser sundt, undgår rygning, drikker moderat med alkohol og sørger for at få motion.

Du sidder hele dagen på jobbet. Du sidder i bilen på vej hjem. Og om aftenen slapper du af - siddende foran fjernsynet. Voksne sidder i gennemsnit ned halvdelen af deres vågne timer. Men pas på, du kan sidde dig ihjel.

Befolkningsundersøgelser afslører, at jo længere tid du sidder ned, des større er din risiko for at udvikle en hjerte-kar-sygdom. Og det uanset om du dyrker motion i din fritid.

Med Plus får du artiklen 'Rejs dig for hjertet' - otte gode råd fra hjerteforening til at komme op at stå og 10 gode råd til at spise dig til et stærkt hjerte.


Selv de små skridt tæller. Til kampagnen 'Let Hjertet' har hjerteforeningen regnet på, hvor meget selv små ændringer af kosten vil betyde for din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Udgangspunktet for beregningen er, at du gennemfører ændringen konsekvent i et år.

1: Gå fra tomkorn til fuldkorn
Effekt: Sænk din risiko for hjerte-karsygdom med 25 pct. Det antages, at du går fra at spise hvidt brød til at spise mindst 75 g fuldkorn pr. dag. Det svarer til en portion havregryn og 1 skive rugbrød. Kun 6 pct. af den danske befolkning spiser de anbefalede 75 g fuldkorn.

2. Drop smør på brødet
Effekt: Tab 6 kilo på et år og sænk din risiko for hjerte-kar-sygdom med 15 pct. Det antages, at du dagligt spiser to halve stykker rugbrød med smør.

3. Spis 10 g fisk mere om dagen
Effekt: Sænk din risiko for hjerte-karsygdom med 9 pct. Det antages, at du allerede spiser 40 g fi sk om dagen eller 280 g om ugen.

4. Spis et æble mere om dagen
Effekt: Sænk din risiko for hjerte-kar-sygdom med 7 pct. Det antages, at du ikke allerede spiser de anbefalede 6 stykker frugt og grønt om dagen.

5. Øs lidt mere salat og lidt mindre pasta på din tallerken
Effekt: Tab 3,5 kilo på et år og sænk din risiko for hjerte-kar-sygdom med 7 pct. Det antages, at du spiser 100 g almindelig pasta hver dag.

6. Tag en gulerod med i madpakken

Effekt: Sænk din risiko for hjerte-karsygdom med 7 pct. For hvert stykke frugt og grønt, du spiser, falder risikoen med 4-10 pct.

7. Spis frugt i stedet for slik foran fjernsynet om aftenen Effekt: Tab 9 kilo på et år og sænk din risiko for hjerte-kar-sygdom med 7 pct. En lille pose slik indeholder 80 g slik = 302 kcal. Et æble indeholder 46 kcal. Besparelse: 256 kcal, svarende til 9 kg på et år.

8. Bestil latte med minimælk
Effekt: Tab 3,5 kilo på et år og sænk din risiko for hjerte-kar-sygdom med 5 pct. Det antages, at du drikker 2 caffe latte med sødmælk om dagen, det giver 250 kcal. To kaffe med minimælk indeholder kun 152 kcal, svarende til en besparelse på 98 kcal eller 3,5 kg på et år.

9. Spis mager i stedet for fed ost
Effekt: Tab 2 kilo på et år og sænk din risiko for hjerte-kar-sygdom med 6 pct. Det antages; at du spiser to skiver ost om dagen og går fra 45 til 20.

10. Skift fra fedt til magert pålæg
Effekt: Tab dig 1 kilo på et år og sænk din risiko for hjerte-kar-sygdom med 2 pct. Det antages, at du spiser 40 g pålæg hver dag i 365 dage. 40 g fedt pålæg indeholder 95 kcal, mens 40 g magert kun giver 61 kcal.