Al medicin virker på to måder. Den kan helbrede sygdom, og den kan give bivirkninger.

562.707 danskere tager dagligt en kolesterolpille. Så sent som i marts måned advarede de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA om bivirkninger af pillerne som muskelsmerter og hukommelsesbesvær. Desuden giver pillerne en minimalt øget risiko for diabetes, viser et nyt studie, der netop er offentliggjort i ’The New England Journal of Medicine’. Ifølge formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, har kolesterolpillerne mange uhensigtsmæssige bivirkninger.

- 1 ud af 100 vil opleve bivirkninger som muskelsmerter og -skader, der for især ældre mennesker kan hæmme dem i hverdagen, siger han.

Pillerne redder liv

Kolesterolpillerne redder mange liv, mener professor og overlæge på Herlev Universitetshospital Børge Nordestgaard. Hvis man oplever bivirkninger af medicinen, skal man droppe statinerne, men det er kun meget få, der oplever reelle bivirkninger.

- Jeg vil ikke negligere patienternes oplevelser med bivirkninger, men det er vigtigt at skelne mellem, om bivirkningerne skyldes medicinen, eller om folk tror, de skyldes medicinen. Store undersøgelser viser, at 15 pct. af alle medicinerede oplever bivirkninger. Men det gælder både dem, der får medicin, og dem, der får placebo-medicin som f.eks. kalktabletter, siger han.

Vær aktiv og drop rygningen

BT har talt med flere danskere, der har droppet medicinen pga. de uønskede sideeffekter. Nogle af dem uden at konsultere deres læge først. Men lægen skal altid tages med på råd, før medicinen lægges på hylden, siger Hjerteforeningens forskningschef Gorm Jensen.

- Oplever man muskelproblemer, ømhed eller muskelbetændelse, skal man selvfølgelig ikke tage medicinen. Men i stedet være mere aktiv med motion, kost, vægttab og droppe rygning.

Med BT Plus får du:

- Oversigt over bivirkninger

- Beretninger fra fire danskere, der har oplevet mange bivirkninger ved kolesterolmedicin.

- Se konkrete eksempler på, hvor meget/lidt forskellige folk kan sænke deres risiko for at dø af en hjertesygdom, hvis de tager kolesterolpiller.

Med et BT PLUS abonnement får du adgang til . Bla.:


Beretninger fra fire danskere:

--------------

Flemming Kristensen, 60 år, Hørning, ikke-ryger, normalt blodtryk og et kolesteroltal på 6,2 mmol/L.
Tog kolesterolmedicinen Simvastatin i næsten 10 år, inden han i januar sidste år stoppede med at tage pillerne.

Hvorfor begyndte du at tage kolesterolmedicin?

Mit kolesteroltal var i begyndelsen på 8,8 mmol/L. Mange i min familie er døde af blodpropper i en tidlig alder. Hvis det kunne give mig 10 år ekstra, var det værd at tage med.

Hvilke bivirkninger har du oplevet?

Mine arme og skinneben blev meget tørre og brændte konstant. Herefter begyndte mine albuer at blive ømme, og smerten satte sig i skuldre og nakke. Min hofte hoppede af led regelmæssigt. Jeg har været bundhysterisk at være i nærheden af. Hele familien var påvirket af det. Siden jeg stoppede med medicinen, har jeg haft det fantastisk.

Kan en hjerte-kar-sygdom eller blodprop få dig til at tage medicin igen?

Nej. Jeg vil hellere have fem år kortere at leve i end at skulle leve med bivirkningerne igen.


---------------

Johanne Ernst, 57 år, Horsens, er lige stoppet med at ryge, har normalt blodtryk og et kolesteroltal på 6,7 mmol/L.

Tog Simvastatin i 2003-2009. Led allerede inden af kronisk seneskedehindebetændelse, som gør, at hun ikke kan bruge den ene arm.)

Hvorfor begyndte du med at tage kolesterolmedicin?

Jeg havde fået nogle gule pletter under øjnene - såkaldte kolesterolpletter - som var tegn på, at mit kolesteroltal var højt. Lægen sagde, at jeg skulle tage kolesterolmedicin.

Hvilke bivirkninger har du oplevet?

Begge mine arme og ben gjorde enormt ondt. Jeg kunne knap nok løfte min gaffel, uden at det gjorde ondt. Og til sidst kunne jeg knap nok gå, hvilket gjorde, at jeg skulle have hjælp til alt - f.eks. indkøb og rengøring. Oven på det fulgte en depression. Siden jeg stoppede for tre år siden, har jeg været nogenlunde smertefri.

Kan en hjerte-kar-sygdom eller blodprop få dig til at begynde med medicinen igen?

Jeg skal måske prøve nogle andre piller nu. Men oplever jeg bivirkninger igen, stopper jeg øjeblikkeligt.

--------------

Dennis Jørgensen, 44 år, Solrød Strand, eksryger, normalt blodtryk, og et kolesteroltal på 6,4 mmol/L.

Stoppede med at tage kolesterolmedicin i 2009 efter have taget den i godt et år.

Hvorfor begyndte du at tage kolesterolmedicin?

Mange i min familie er i en tidlig alder blevet ramt af blodpropper, Derfor gik jeg til min læge og bad selv om at få noget kolesterolsænkende medicin, da mit kolesteroltal var let forhøjet.

Hvilke bivirkninger har du oplevet?

Jeg cykler meget og havde pludselig problemer med at skifte gear. Herefter fik jeg en tennisalbue og smerter i nakken og leddene. Efter en ledbåndsskade, begyndte jeg at tænke over, at det kunne være pillerne. Jeg måtte tage en masse smertestillende piller og kunne ikke dyrke motion, som jeg var vant til. Jeg prøvede et dyrere mærke, men oplevede de samme bivirkninger. Herefter stoppede jeg, da bivirkningerne var uudholdelige. 

Kan en hjerte-kar-sygdom eller blodprop få dig til at tage medicin igen?

Jeg vil hellere have et højt kolesteroltal og kunne dyrke motion, frem for at døje med smerter og ikke kunne dyrke motion.

--------------

Ebba Grethe Møgelvang, 60 år, Mørke, ikke ryger, forhøjet blodtryk, kolesteroltal på 7,5 mmol/L.

Begyndte på Simvastatin for tre år siden, holdt en pause, men begyndte for en måned siden på medicinen Crestor. Får desuden medicin for leddegigt og astma.

Hvorfor begyndte du at tage kolesterolmedicin?

Min læge sagde, at mit kolesteroltal skulle ned, ellers risikerede jeg at få blodpropper. Efter et par år stoppede jeg med Simvastatin på grund af bivirkningerne. For en måned siden var mit kolesteroltal steget til 7,5 mmol/L, hvilket fik min læge til at udskrive Crestor.

Hvilke bivirkninger har du oplevet?

De første to år vågnede jeg hver nat med kvalme og hovedpine - og kastede ofte op. Efter jeg er begyndt at tage Crestor, har jeg oplevet svimmelhed og er vågnet med nogle grimme krampeanfald i musklerne. Mange dage har jeg det som om, jeg er konstant søsyg. Bivirkningerne forstyrrer min nattesøvn, og det påvirker psyken, når kroppen ikke er frisk.

Overvejer du at stoppe igen?

Ja. Jeg vil hellere være fri for bivirkningerne end for den øgede risiko for hjerte-kar-sygdomme. Det er jo ikke sikkert, det forlænger mit liv med mere end en måned, og så kan det jo være lige meget.

Andre læser også