Depression bliver ofte behandlet med elektrisk stimulation af hjernen, men ifølge ny forskning skal du passe på med den behandling, hvis du er venstrehåndet.

Læger og psykologer bruger i stigende grad en behandling for depression, hvor en svag strøm bliver sendt igennem hjernen.

Men det kan muligvis være direkte skadeligt for venstrehåndede at få elektrisk stimulation i hjernen på de samme steder, der ofte hjælper højrehåndede.

Det skriver Sciencemag.org ifølge Videnskab.dk.

»At behandle alle patienter, som om de var højrehåndede, kunne potentielt få negative konsekvenser,« siger hjerneforsker Daniel Casasanto fra University of Chicago til Sciencemag.org.

Læs mere på Videnskab.dk: Papegøjer løfter lidt af sløret for, hvorfor vi bliver venstre- eller højrehåndede

Han står bag to studier, som henholdsvis er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE, og som han præsenterede ved årsmødet for American Association for the Advancement of Science.

Der er en tæt forbindelse imellem, hvordan vi bruger vores hænder, og hvilke følelser vi oplever, fortæller den amerikanske forsker. For eksempel rækker vi ud imod verden med vores dominerende hånd, men vi beskytter os selv med den ikke-dominerende hånd.

Denne opfattelse kalder Daniel Casasanto for 'sværd-og-skjold'-hypotesen efter middelalderens riddere, der bar et sværd i den ene hånd og et skjold i den anden.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan man dø af grin?

Hvis hypotesen passer, vil behandlingen med strøm betyde for højrehåndede, at glæde og andre følelser, der får dem til at nærme sig noget, er koncentreret i den venstre hjernehalvdel, sammen med de områder af hjernen, der styrer bevægelsen i højre hånd.

Venstrehåndede ville omvendt have bindeleddet imellem følelser og handling placeret i hjernens højre side, skriver Videnskab.dk.

»Det, venstrehåndede skal bruge, er stimulation af deres højre hjernehalvdel - den, der styrer deres 'sværd-hånd',« siger Daniel Casasanto til Sciencemag.org.

Resultaterne stiller spørgsmål ved, hvordan venstrehåndede skal bruge apparater, der behandler depression ved at sende strøm igennem hjernen - såkaldt 'transcranial direct-current stimulation' (tDCS).

Andre artikler på Videnskab.dk:
Skal jeg holde pause med p-pillerne?
Derfor skal du ikke snave med din hund
Hvad har du lavet i dag, skat? Derfor svarer dit barn »ikke noget«