Hver tredje danske mand og kvinde er utro på et eller andet tidspunkt i deres liv. Nogle er det én gang i livet. Andre adskillige gange. Men det er ikke kun den utro part, der lider efterfølgende. Det gør begge parter. Både den utro og den bedragne part i et forhold kan have pykiske eftervirkninger i op til flere år efter utroskaben - og det er der en god grund til.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og få Sexolog Maj Wismanns råd til, hvordan dig og din partner kommer videre efter utroskab.

Det får du:

  • Artiklen 'Sexolog Maj Wismann: Utroskab – sådan kommer I videre'
  • ​Sexologens TIP
  • Guiden 'Sådan kommer du videre'

Både den utro og den bedragne part i et forhold kan have pykiske eftervirkninger i op til flere år efter utroskaben.

Hver tredje danske mand og kvinde er utro på et eller andet tidspunkt i deres liv. Nogle er det én gang i livet. Andre adskillige gange.

Omstændighederne kan være forskellige, men smerten vil næsten altid være enorm. Det er der en grund til.

Har du været udsat for utroskab, har du med stor sandsynlighed oplevet, hvor aldeles rædselsfuldt det kan føles at være den bedragne part. Måske har du undret dig over, at det har gjort så ondt så længe...

Mange af de par, jeg har hjulpet med at blive sammen og komme videre efter utroskab, har været dybt chokerede over, hvor voldsom utroskaben egentlig har føltes. For begge parter.

En norsk undersøgelse viser, at mere end 50 pct. af de utro oplever psykiske problemer fem år efter utroskaben. Typisk bliver de ramt af skyldfølelse, skam og selvkritik, der kan ende i angst, depression og/eller stress.

Men det er ikke kun den utro part, der lider efterfølgende. Det gør begge parter.

Den store smerte

At få et parforhold på benene igen kan være en lang og sej omgang, og det er ikke altid, at det lykkes. I dag bliver utroskab angivet som årsag til ca. 50 pct. af alle skilsmisser. Men mange par vælger at blive sammen og kæmpe for at få kærligheden og parforholdet på benene igen.

Og det kan lade sig gøre, hvis begge parter er indstillede på det.

Et af de spørgsmål, jeg ofte får, er: ’Hvorfor utroskab gør SÅ ondt, at det for nogle ender med lange sygemeldinger, depression og selvmordstanker?’

Under researchen til min gratis E-bog: ’Når utroskaben rammer’, har jeg interviewet flere psykologer for at få en forklaring på den store smerte. Svaret var det samme uanset hvor mange psykologer jeg spurgte.

Den vigtige relation

Når man er barn, er den vigtigste relation i livet den til sine forældre. Alle ved, at en dårlig relation til ens forældre eller manglende forældre-evner kan være decideret skadelige for et lille barn. Som voksen er den vigtigste relation den, man har til sin partner. Det er hos partneren, at man henter støtte, opbakning, kærlighed og tryghed. Det tillidsbrud, der ligger i utroskab, gør ondt, fordi det rører ved ens oplevelse af, hvordan verden hænger sammen.

»Jeg troede, vi havde en aftale om at følge de her regler, og at det var sådan, vores verden og parforhold var. Jeg troede, at jeg kunne regne med dig,« kan den bedragne part ofte sidde tilbage og tænke.

Når reglerne brydes, og man måske endda opdager, at de har været brudt i måneds- eller endda årevis, mens man selv gik og troede, at alt var i den fineste orden, bliver man i tvivl både om sin egen dømmekraft og om hele sit verdensbillede.

Har man tidligere været udsat for store svigt og tillidsbrud f.eks. fra sine forældre eller tidligere partnere, kan disse svigt blive gen-aktiveret, og situationen blive endnu værre.

For mange kan det være en betydelig rystelse af hele ens verdensbillede. Ens selvbillede bliver påvirket:

»Er jeg virkelig sådan én, man kan behandle så tarveligt,« kan være en helt normal tanke at få – igen og igen.

Selvom utroskaben sjældent handler om den bedragne part, kan dét, at ens partner har ført en bag lyset hurtigt vendes indad til selvkritik og selvdestruktive tanker. Samtidig sker der et alvorligt brud på den tillid, der er fundamentet i de fleste forhold.

Så når man oplever utroskab, gør det ondt. Og det er helt naturligt og almindeligt. De stærke følelser, du mærker, er fuldstændig normale. Ubehagelige, ja. Men ikke unormale. Med tiden vil de lægge sig. Men ikke i morgen, og ikke i næste uge.

MAJS TIP: Om en uge er det bedre. Om en måned er det bedre end om en uge. Tid og tålmodoghed er dine bedste venner.


GUIDE: Sådan kommer du videre

  • Accepter følelserne

    Stærke følelser, der bølger op og ned, er helt normale i de første mange uger. Der er intet galt med dig, du er et sundt og raskt menneske, der reagerer fuldstændig ’efter bogen’.

  • Få hjælp

    Opsøg støtte og snak med nogle, hvis du har brug for det. Lyttende og forstående ører, et kram og et ’du skal nok få det bedre’, kan være en stor hjælp.

  • Udskyd beslutninger

    Hvis det er op til dig at bestemme, om I skal blive sammen eller ej, så vid, at du ikke behøver at tage en beslutning i de første krise-uger. Sig i stedet: ’Lige nu er vi sammen, men om vi skal forblive sammen, må vi se, når jeg får det bedre.’

  • Ikke din skyld

    Utroskab handler ikke om dig. Du hverken kan eller skal stå til ansvar for et andet menneskes handling.

  • Vær tålmodig

    Du vil få det bedre, som tiden går. Jo flere uger, des mere bedring, vil du opleve. Hold ud og husk at passe på dig selv. Du skal nok få det godt igen, selvom det ikke føles sådan lige nu.