Den ramte en blindegyde.

Sådan lyder en hvalforskers forklaring på, hvorfor en næbhval på 4,5 meter i weekenden strandede og døde ved den nordjyske by Voerså, skriver nordjyske.dk

I nordlige del af Skagerak er den Norske Rende med dybde på 600 meter

Hvalforsker og biolog, Carl Kinze, mener, at den Norske Rende kan blive en blindgyde for dyr, der normalt færdes på helt andre havdybder.

»Med sin dybde på 600 meter og enkelte steder endnu mere er Norske Rende en forlængelse af det åbne Atlanterhav og en oceanisk finger meget tæt på Danmark,« siger han til nordjyske.dk.

Carl Kinze forklarer, at eksempelvis delfiner og spækhuggere sagtens kan forlade de store dybder og svømme ind på det lavere vand, der omkranser Danmark, kommer næbhvaler og kaskelotter til gengæld i store problemer.

»De er ikke vant til at færdes kystnært, og deres evne til at bruge den ekkolokalisering, de normalt orienterer sig med, bliver sat ud af spil. Problemerne bliver endnu større, hvis de ender ud i området mellem Læsø og Limfjordens østlige munding, som jeg plejer at kalde 'Det Lille Vadehav', da det er meget fladt,« siger han til det lokale medie.

Ved selve obduktionen blev der fundet flere sygdomstegn i næbhvalens lunger, tarme og hud. Men eksperten mener altså, at var blindgyden, der var årsagen til dens død.