De borgerlige partier og Enhedslisten er klar til at ændre reglerne, så krigsveteraner med posttraumatisk stress kan få erstatning, uanset hvornår sygdommen indtræder.

Et flertal uden om regeringen er klar til at give krigsveteraner med posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) erstatning, uanset hvor længe efter udsendelsen, deres sygdom indtræder.

Det skriver dr.dk.

I dag er kravet til at få erstatning, at soldaterne har symptomerne senest seks måneder efter, at de er vendt hjem fra udsendelse.

»Jeg synes, det er dårligt. De har været ude i krig. Den seksmåneders-regel skal slettes. Og så håber jeg, vi også kan overbevise regeringen om, at de også skal være med,« siger Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Jørgen Arbo-Bæhr (Ø), til dr.dk.

Han er manden bag det usædvanlige flertal, der desuden tæller Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

En ny undersøgelse med mere end 700 soldater, der var hjemvendt fra tjeneste i Afghanistan har vist, at kun et fåtal fik PTSD inden for de seks måneder, som reglerne i dag kræver.

Regeringen med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i spidsen har indtil videre afvist at ændre reglerne med henvisning til et udredningsarbejde, der tidligst ventes klar til juni.

Men dét argument køber Jørgen Arbo-Bæhr ikke.

»Der ligger allerede en kæmpestor udredning om hjemvendte soldater. Man kan ikke lave noget nyt. Man ved jo, hvad PTSD består af. De mennesker har det så dårligt, de er på kanten af deres liv. De har små børn, og de har det ad helvede til,« siger han til dr.dk.

Jørgen Arbo-Bæhr har anmeldt en forespørgselsdebat om emnet 16. april.