Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 2015-fædre holder 12 dages længere orlov, end fædre gjorde i 2003.

København. Under mottoet "orlov - tag det som en mand" vil regeringen med en ny kampagne have flere fædre til at tage orlov.

Der er i dag stor forskel på, hvor meget orlov mødre og fædre tager - specielt i barnets første leveår.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at mænd, som blev fædre i 2015, i gennemsnit holder 30,8 dages orlov. Til sammenligning er det 297,6 dage for mødre.

Den skævvridning skal der ændres ved, mener ligestillingsminister Karen Ellemann (V), som sammen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) fredag lancerer kampagnen "Aktion Fars Orlov".

- Vi vil sætte fokus på, at det er lige så naturligt, at far tager orlov, som når mor gør det.

- Der er ikke en fast model, som er den rigtige. Men det rigtige er at have diskussionen derhjemme og på arbejdspladsen, siger Ellemann.

En række store danske virksomheder som Mærsk, Novozymes og Lego støtter kampagnen. Meningen er blandt andet, at virksomhederne skal blive bedre til fortælle de kommende fædre om deres rettigheder.

Tilsammen har forældre ret til 52 ugers orlov med barselsdagpenge, når de får barn. 32 af de uger er fælles, men kvinderne ender ofte med at holde alle ugerne, da de som udgangspunkt tilfalder hende.

Lignende kampagner som regeringens nye har før været prøvet. Men uden den store effekt.

2015-fædre holder i gennemsnit 12 dages længere orlov, end fædre gjorde i 2003.

Den udvikling må gerne gå hurtigere, mener Ellemann. Men det skal ikke ske ved at lovgive på området og for eksempel øremærke orlov til fædre.

- Jeg mener ikke, at vi skal lovgive os ud af al ting. Det er vigtigt, at familierne har mulighed for at tilrettelægge det, sådan så det passer bedst ind i familierne, siger Ellemann.

Socialdemokratiet har tidligere talt for at øremørke orlov til fædre. Den tanke er man gået væk fra, men ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) har en anden idé.

Det er ikke en decideret øremærkning. Lidt i samme boldgade dog, men med mere fleksibilitet for den enkelte familie.

Han foreslår, at mor og far som udgangspunkt får 16 uger hver, som kan deles efter behov.

- Med min model sikrer vi, at ikke kun mødrene har deres rettigheder, men at faren også har dem.

- Udgangspunktet skal være, at fædrene har nogle uger, som er deres. Det skal arbejdsgiverne, kollegerne og mødrene forholde sig til, siger Rasmus Horn Langhoff.

/ritzau/