Katten har fået orm, hunden har brækket den ene bagben eller kaninen er holdt og med at spise. Det er skønt at have et ekstra familiemedlem, men dyrlægeregningerne ville de fleste kæledyrsejere formentlig gerne være foruden.

I hvert fald mener hele otte ud af 10 danske kæledyrsejere, at prisniveauet hos dyrlægerne er højere end rimeligt. Samtidig mener omkring hver femte kæledyrsejer, at danske dyrlæger tænker mere på at tjene penge end på at give dyrene den tilstrækkelige behandling. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for BT.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer kæledyrsejere til at være opmærksomme på, at prisniveauet er meget svingende, da der er tale om et liberalt erhverv med fri prissætning. Det kan derfor være en god ide at indhente prisoverslag fra flere dyrlæger på en given behandling, før man træffer sin beslutning. Samtidig opfordrer organisationen til, at man tegner en sygeforsikring for sit kæledyr.

»Ellers risikerer man, at ens kæledyr ikke får den behandling, det har brug for, eller at det må aflives,« siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

Danskerne skal til at tænke sig godt om, før de anskaffer sig et kæledyr, mener hun:

»En hund koster måske 5.000-10.000 kroner, men anskaffelsessummen er faktisk den mindste udgift. Udgifterne til vaccinationer, sundhedstjek, mad, dyrlæge og forsikring løber altså op.«

Lise Lotte Christensen, presseansvarlig og adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, som organiserer flere end 30.000 hundeejere, er på linje:

»Tjek priserne. Ofte vil det være billigere at vælge en mindre dyreklinik til simple behandlinger og så nøjes med at bruge dyrehospitaler med højt specialiseret personale og dyrt udstyr til komplekse behandlinger,« siger hun.

Jacob Kjær Larsen, formand for Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening, mener, at prisniveauet afspejler efterspørgslen efter stadig mere komplekse behandlinger af alt fra cancer til komplicerede ledoperationer.

»Oplevelsen af det kan være dyrt hænger formentlig også sammen med, at der intet offentligt tilskud er, hvad der jo eksempelvis er hos tandlægen,« siger han og opfordrer ligesom Dyrenes Beskyttelse kæledyrsejere til at tegne en sygeforsikring, så en stor engangsudgift ikke tvinger nogen til at aflive deres dyr.

En hundesygeforsikring koster cirka 1.500-2.400 kroner om året afhængigt af selskab og dækning, viser en test fra Forbrugerrådet Tænk.

Ormebehandling koster dyrt

Hvis der er en ting, man kan være næsten sikker på som hunde- eller katteejer, så er det, at dyret før eller siden får orm. En simpel ormekur, slår skidtet ned. Men herhjemme har kæledyrsejere - modsat i vore nabolande - siden 1999 skulle forbi dyrelægen til en konsultation til omkring 500 kroner for at få stillet diagnosen og få udskrevet en recept på en ormekur til omkring 100-200 kroner.

Selv om det sender prisen på en forholdsvis simpel behandling i vejret, mener Lise Lotte Christensen,  presseansvarlig og adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub, at de danske regler giver god mening.

»Reglen blev indført for at imødegå de stigende problemer med resistens. Det synes vi sådan set er en god ide i stedet for, at man som lægmand selv medicinerer sit dyr.«

Fakta Undersøgelsen:

Hvad er dit overordnede indtryk af prisniveauet hos dyrlæger:

Meget lavt: 0 procent

Lavt: 1 procent

Rimeligt: 11 procent

Højt: 47 procent

Meget højt: 34 procent

Ved  ikke 7 procent.

Kilde: YouGov for BT og metroxpress. 1.004 repræsentativt udvalgte personer i alderen  18-74 år fra YouGov Panelet har svaret undersøgelsen i perioden 11.-14 august 2017. . heraf er 386 personer kæledyrsejere. Kun kæledyrsejerne har besvaret ovenstående spørgsmål. Den maksimale usikkerhed i undersøgelsen er plus/minus 5,0 procentpoint.

Har du inden for de seneste 12 måneder oplevet, at en dyrlægeregning er blevet dyrere, end du havde regnet med?

Ja: 40 procent

Nej : 53 procent

ved ikke: 7 procent.

Kilde: YouGov for BT og metroxpress. 1.004 repræsentativt udvalgte personer i alderen  18-74 år fra YouGov Panelet har svaret undersøgelsen i perioden 11.-14 august 2017. . heraf har 277 kæledyrsejere været til dyrlægen inden for de seneste 12 måneder. Kun kæledyrsejere, der har været til dyrlægen inde for de sensete 12 mpender, har besvaret ovenstående spørgsmål. Den maksimale usikkerhed i undersøgelsen er plus/minus 5,9 procentpoint.