Den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen mistede i 1993 sin datter, Signe. Datteren tog sit eget liv, mens han var på tjenesterejse på Grønland.

Det tog Poul Nyrup mange år, før han kunne tale om tabet, men i en ny bog fortæller han om den sorg, der fulgte med, da han pludselig mistede Signe.

»Sorgen over at have mistet vil fylde en resten af livet. Man er ikke det samme menneske før og efter, og det tror jeg ikke, at ret mange forstår helt og dybt - ud over dem, der selv har mistet.« Det fortæller Poul Nyrup i bogen 'Egentlig ønskede jeg ikke at dø – jeg kunne bare ikke finde ud af livet', der er skrevet af Lisbeth Wissing.

Bogen handler om den frivillige organisation, Livslinien, der har beskæftiget sig med selvmordsforebyggelse i 20 år.

Læs også:

Trods tabet af datteren valgte Poul Nyrup efter svære overvejelser at fortsætte som statsminister. Han talte ikke meget om datterens død, men med årene blev han mere afklaret, og han kom frem til, at han måske kunne hjælpe andre ved at fortælle om sine egne oplevelser. Om at være far til Signe, der var psykisk sårbar, og som af lægerne var diagnosticeret som skizofren.

»Jeg har altid været optaget af det eksistentielle og af bevidstheden om, at hvert eneste menneske tæller. Det at miste Signe var så voldsomt og så ultimativt, at jeg tænkte: det her må ikke ske for andre unge. At vi må gøre alt for at undgå, at andre unge piger og drenge kommer i den situation.«

Og netop det at hjælpe andre unge, fik Poul Nyrup til at engagere sig i Livslinien, hvor han i dag er ambassadør. I rollen som ambassadør er han med til at sætte selvmordsforebyggelse og tilbud til selvmordstruede på dagsordenen. Og det er vigtigt i ’en rodløs tid som vores’, mener han. Der er brug for, at vi bekræfter hinanden i, at vi er gode nok.

Poul Nyrup beskæftiger sig i dag meget med psykisk sårbare. Udover at være ambassadør for Livslinien har han selv stiftet ’Det Sociale Netværk’, som han startede op på baggrund af hans eget tab, og som han nu er protektor for.

Poul Nyrup har altid haft en retfærdighedssans, og han var i sin barndom i evigt slagsmål for at forsvare dem, der ikke kunne forsvare sig selv. I bogen fortæller han, at andre altid kan regne med hjælp, hvis de beder ham om det.

Bogen 'Egentlig ønskede jeg ikke at dø – jeg kunne bare ikke finde ud af livet' udkommer 1. september.

Poul Nyrup Rasmussen mistede sin datter Signe tilbage i 1993, hvor hun valgte at tage sit eget liv. Her er han fotograferet ved sin 50 års fødselsdag i 1993, et par måneder før hendes død (arkivfoto).
Poul Nyrup Rasmussen mistede sin datter Signe tilbage i 1993, hvor hun valgte at tage sit eget liv. Her er han fotograferet ved sin 50 års fødselsdag i 1993, et par måneder før hendes død (arkivfoto). Foto: Jeppe Michael Jensen/Thomas Sjørup/Mogens Ladegaard
Vis mere