Enten er man homo, bi eller hetero. Det er den forenklede inddeling af de almindelige seksualiteter, og specielt blandt mænd er der skarpe skel mellem kategorierne.

I hvert fald i offentligheden, for i virkeligheden er mænd langt mere liberale på lagnerne, end man måske skulle tro.

Mange mænd har sex med mænd uden at definere sig som andet end heteroseksuelle.

Det skriver morgenavisen dato. En ny undersøgelse fra New York, hvor man har undersøgt 4.193 mænds seksualitet, viser, at næsten ti procent af gruppen, der opfatter sig selv som heteroseksuelle, har haft sex med en mand, men ikke med en kvinde i det seneste år.

Samtidig viser undersøgelsen også, at af de 337 mænd, der havde haft homoseksuel sex, definerede flere end syv ud af ti sig som heteroseksuelle. Den samme tendens kan man finde i Danmark.

»Der er rigtig mange danske mænd, der har dyrket sex med en anden mand, men ikke definerer sig hverken homo- eller biseksuelle.

De danske mænd er meget diskrete omkring deres eksperimenter med det samme køn, derfor er det ikke noget man hører om.

Man kan sagtens sammenligne Danmark med New York, og hvis man lavede en spørgeskemaundersøgelse herhjemme ville den vise det samme,« siger sexolog Per Holm Knudsen.

Han mener, at den traditionelle seksualkassetænkning og den tabuisering, der stadig findes omkring homoseksualitet, gør, at mænd ikke er særligt åbne omkring deres seksualitet.

»Og det er ikke særlig hensigtsmæssigt. Vi er multiseksuelle med forskellige lyster og fantasier,« siger han.

Forskerne fra The New York Health Departement, der står bag undersøgelsen har nu konkluderet, at man ikke kan stole entydigt på mænds selvudnævnte seksualitet.

Man skal i stedet spørge til mænds seksualvaner for at kunne vurdere, hvilke befolkningsgrupper, der for eksempel har størst chance for at pådrage sig hiv og andre seksuelt overførte sygdomme.