Lyt til artiklen

- Den mentale del er den største udfordring, siger debutanten Søren Rønnelund før det legendariske Spartathlon

Et af verdens mest legendariske ultra-maratonløb, Spartathlon over 246 kilometer, løbes 27.-28. september for 31. gang, og blandt de 350 deltagere er 12 danske ultraspecialister.

Søren Rønnelund er én af løberne i det seje dusin og er tit blevet spurgt, hvad der får en mand til at løbe så langt og pine sig selv så længe.

– Løbets historie er en af forklaringerne, men mest handler det om den mentale udfordring, siger han.

– Jeg ved, at jeg på et eller andet tidspunkt vil få det dårligt og er spændt på, hvordan jeg vil stå det igennem mentalt. Det er det fascinerende ved ultraløb. Man kan være forberedt på næsten alt, men den mentale del er det store spørgsmål. Om det er sundt? Nej, men det er heller ikke noget, man får varige men af.

Det er første gang, Søren Rønnelund er med i Spartathlon, men siden sit første maratonløb i 2007 har han været ude på ultradistancer som 100 miles og Trans Alpine Run i Alperne (320 kilometer fordelt på otte etaper).

Søren Rønnelund, 44, arbejder i Marathon Sport i København, men inden sporten blev et fuldtidsjob, var han i 25 år konditor. Når han ikke bruger fritiden på løberiet og som spinning instruktør, er han ivrig faldskærmsudspringer.

Ugen efter Spartathlon slapper han af i Dyrehaven med det lidt mere overskuelige Eremitageløb sammen med sin datter.

Starten på Spartathlon går fra Acropolis i Athen, og tidsgrænsen for de 246 kilometer er 36 timer. I 2012 var vindertiden 26 timer og 28 minutter, mens løbsrekorden er 20.25. De vejrmæssige betingelser spiller en stor rolle.

Den første dansker, der gennemførte løbet, var Arne Mogensfeldt i 1985. Den tidligere danske rekordholder på maraton og 100 kilometer døde i februar i år kort før sin 70 års fødselsdag. Bedste danske placering i Spartathlon er Lars Skytte Christoffersens 24.31 på andenpladsen i 2009.

Her er de danske deltagere i 2013: Thomas Rosquist Andersen, John Hornbech Christensen, Søren Skytte, Henrik Hoffensitz, Mathias Jørgensen, Tina Andersen, Kim Rasmussen, Nick Papageorge, Kent Møller, Bjarne R. Jensen, Henrik Schriver og Søren Rønnelund.