Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Lørdag middag døde en 18-årig pige, få timer efter hun blev bragt til Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg i livstruende tilstand. Hun havde til en privatfest natten til lørdag spist en række farlige piller, som angiveligt var ecstasy. På adressen, hvor festen blev holdt, har politiet både fundet ecstasy-piller og lidt kokain.

»Vi har fået oplyst, at der er nogle stykker til den her fest, som har taget de her piller. Men ingen har reageret så voldsomt, som hun har. Men det kan skyldes, at hun har taget en pille, der havde et højt indhold af gift, mens de andre taget taget piller, hvor indholdet var knap så højt,« siger vagtchef Ole Aamann fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Politiet er nu ved at undersøge nærmere, hvad hun helt nøjagtig døde af og om de kan spore, de piller, hun har taget.

»Er der andre, som ligger inde med pillerne, så vil vi gerne have tip,« siger vagtchef Ole Aamann.

Steen Bach, der er leder for SSP og forebyggelse i Esbjerg, opfordrer forældre til at være opmærksom på, hvem ens børn går sammen med. Hvis alle vennerne tager stoffer, så gør din søn eller datter det med stor sandsynlighed også, er hans vurdering. Og de unge kender godt risikoen ved pillerne:

»Unge i Danmark - også Esbjerg - er vældig godt oplyste. Det er ikke mangel på viden, men en risikovillighed og det, at vennerne gør det, som får de unge til at tage stoffer,« siger han.

Der er ifølge SSP-lederen tale om 'vennepusheri':

»De unge har ikke pusherkontakter, men de køber stofferne af venner, kærester eller skolekammerater,« siger han.

Ifølge Steen Bach er ecstasy ikke mere udbredt i Esbjerg end andre store byer i Danmark. SSP laver løbende lokale undersøgelser, som stemmer overens med de tendenser, man ser på landsplan. I 2015 udkom en rapport fra Center for Rusmiddelforskning, hvor 4.500 unge blev spurgt ind til bl.a. deres erfaringer med stoffer. 6,74 pct. af unge mellem 15 og 25 år havde prøvet at tage ecstasy, mens 9,19 pct. havde prøvet kokain.

»Ecstasy har været svagt nedadgående ligesom de fleste andre stoffer. Det eneste, der har været stigende de seneste fem år, er kokain,« siger Steen Bach.

Antallet af dødsfald i forbindelse med narko har også været faldende de senere år, fremgår det af Dødsårsagsregisteret. Men det sker ind imellem stadig, at et ungt menneskes eksperimenteren med fest-stoffer ender med et tragisk dødsfald.

Når det går galt, skyldes det ifølge SSP-lederen, at vedkommende har været uheldig at få fat i noget, der er ekstra stærkt, at man har fået blandet noget sammen, som man ikke helt ved, hvad er, eller at man er mere skrøbelig fysisk og derfor er mere sårbar.

Steen Bachs opfordring til forældrene er, at de tager snakken eller konfrontationen, når mistanken om, at der sker noget til festerne, som ikke bør finde sted, hvis mange i omgangskredsen tager stoffer, eller man som forælder slet ikke må få at vide, hvor ens barn skal hen eller hvem, de skal være sammen med.

»Selv om de unge måske reagerer ved at sige, at forældrene ikke skal blande sig, så betyder forældrenes mening mere, end man lige tror,« siger han.

Det var den 18-årige kvindes familie, der slog alarm kl. 8.20 lørdag morgen.

»Det er en ung kvinde, der er blevet bragt til sygehuset, og vi er blevet orienteret af familien om, at hun skulle have indtaget nogle piller. Vi har været ude på den adresse, hvor hun har opholdt sig og fundet de afbilledet piller,« sagde vagtchef Ole Aamann tidligere lørdag, inden det stod klart, at kvinden ikke ville overleve.

De andre unge, der ligeledes befandt sig på adressen, skulle ifølge vagtchefen have været chokeret, da politiet ankom til stedet. Politiet har ikke anholdt nogen i sagen.

Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.