Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Er det rimeligt at konfiskere og sælge en bil, hvis ejermand intet galt har gjort ud over at låne bilen ud til den forkerte?

Ja, siger Retten i Glostrup, der torsdag besluttede, at en 34-årig kvindes Mazda CX-3 skal konfiskeres.

Nu ryger den på politiauktion, trods det ikke er mere end ti måneder siden, at kvinden måtte låne knap 200.000 kroner for at købe den.

Konfiskationen sker, selv om kvinden øjensynligt ikke har gjort noget galt.

Til gengæld er hendes kæreste - en 36-årig mand - dømt for vanvidskørsel i bilen. Den 3. april kørte han med 108 kilometer i timen igennem et tæt bebygget område i Rødovre. I området må man kun køre 50.

Konfiskationen er den første i en sag, hvor det ikke er ejeren selv, der står bag lovovertrædelsen, men en tredjepart.

Den kan ske, fordi der 31. marts trådte nye regler i kraft vedrørende konfiskation. Fra denne dato kunne politiet beslaglægge en bil med henblik på konfiskation, hvis der var kørt vanvidskørsel i den.

Forsvarsadvokat Dorthe Fuglsang sagde ellers i retten, at det ville være en krænkelse af den private ejendomsret, hvis bilen blev konfiskeret.

Anklager Charlotte Møgelhøj mener, at dommen er sket efter de regler, der er blevet vedtaget af Folketinget.

- Det mener jeg, at de har taget stilling til, da de gennemførte loven. Det er jo også i tråd med det, som vi gør efter straffelovens regler om konfiskation, siger hun.

Sagen er dog blot en af mange.

Rigspolitiet kunne den 3. juni oplyse, at 171 biler var blevet beslaglagt med henblik på konfiskation på grund af vanvidskørsel siden skæringsdatoen 31. marts.

Én af de sager er nu afsluttet, medmindre parret vælger at anke dommen. Det udbad de sig betænkningstid til, da dommen blev afsagt torsdag eftermiddag.

Ud over konfiskationen blev manden idømt 20 dages ubetinget fængsel og en ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år. Fængselsdommen skal afsones enten i et fængsel eller i hjemmet med en elektronisk fodlænke.

Bilen skal i udgangspunktet nu på politiauktion, og pengene fra den vil gå til statskassen.

/ritzau/