Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Flere gange inden en 92-årig kvinde blev fundet gennembanket i sit hjem, havde hun givet udtryk for, at hun var bange for sin 51-årige mentalt retarderede søn.

En søn, hun boede alene sammen med i Lærkeparken i Odense.

Til en veninde havde kvinden kort inden overfaldet fortalt, at hun var bange for at sove hjemme, men ikke vidste, hvad hun skulle stille op. Til myndighederne havde hun forklaret, at sønnen var udadreagerende i hjemmet.

Alligevel blev hun 9. juni 2021 overfaldet af sønnen i en sådan grad, at hun dagen efter døde af sine kvæstelser.

Ifølge obduktionen var der flere brud på hendes brystben og ribben, og hun var svært forslået både i ansigtet, brystet og flere steder på kroppen.

Siden har den 51-årige siddet varetægtsfængslet i surrogat på Kofoedsminde, en særlig institution for voksne kriminelle udviklingshæmmede.

Og her skal han opholde sig lang tid endnu, for mandag kendte en enig domsmandsret ham skyldig i at have slået og sparket moren så voldsomt, at hun senere døde af det.

Straffen for dødsvolden blev udmålt til anbringelse på en sikret institution for personer med mentale handicap på ubestemt tid.

Den 51-årige selv var kun kortvarigt til stede i retten, men gennem sin advokat nægtede han sig skyldig.

Som det også fremgik af hans mentalerklæring har han Downs syndrom, ligesom han er middelsvært til svært mentalt retarderet og ikke har noget funktionelt sprog.

Derfor blev det også hurtigt opgivet at høre hans forklaring i retten, og under et kvarter efter sagen var gået i gang, blev han eskorteret ud af retten og tilbage til Kofoedsminde på Lolland.

Til gengæld vidnede den 51-åriges storebror, som om formiddagen på dagen for overfaldet var blevet ringet op af sin mor, som bad ham om at komme hjem hurtigt.

Han kunne dog ikke huske, at der skulle være problemer i relationen mellem moren og den 51-årige.

Det kunne en af den 92-årige mors veninder, som indimellem hjalp med at handle og køre for hende, dog fortælle.

Hun fortalte, hvordan hun ikke kunne få fat på den 92-årige om morgenen 9. juni 2021, da hun var på besøg hos en anden ven i samme boligkompleks.

Men pludselig ringede den 92-årige og sagde, at hun var ved at dø og havde brug for hjælp.

»Jeg skal hjælpe hende, for hun dør snart,« forklarede veninden i retten.

Derfor låste veninden sig ind i den 92-åriges lejlighed, hvor hun så sønnen stå med et vredt ansigtsudtryk og ridser i ansigtet.

På gulvet i køkkenet sad den 92-årige halvt op ad en væg.

Men inden veninden nåede at hente hjælp, blev hun jagtet væk og ud på parkeringspladsen af den 51-årige søn, hvilket blev set af en nabo, som kontaktede politiet.

På det tidspunkt var den 92-årige stadig i live og blev indlagt på Odense Universitetshospital, hvor hun døde klokken 6.45 den følgende morgen.

Ifølge den efterfølgende obduktion var volden sket uden redskab, men primært ved brug af knytnæveslag og spark.

I retten lagde anklageren op til, at den 51-årige, som er født og opvokset i Vietnam, skulle idømmes udvisning, men da det senere kom frem, at han er dansk statsborger, blev dette selvsagt ikke aktuelt.

Andre læser også