Søren Fauli, dansk filminstruktør, manuskriptforfatter og skuespiller.
Søren Fauli, dansk filminstruktør, manuskriptforfatter og skuespiller. Foto: Erik Refner

Skænderi for åben mikrofon - plejehjemsbeboer endte med at smide røret på

Der udspillede sig et drama i direkte radio, da pensionisten Erik smækkede røret på i et program på Radio 24syv, fordi den kendte instruktør og vært på programmet Søren Fauli beordrede den handicappede plejehjemsbeboer til at bidrage til samfundet.

Mandag formiddag i programmet 'Løsgængeren' tog Søren Fauli emnet frivillighed op. Programmet er kendt som en utraditionelt debatprogram, hvor værten godt må skilte med sine egne holdninger og provokere de paneldeltagere, der medvirker, og de lyttere, der ringer ind.

SF


Det gjorde pensionisten Erik fra et plejehjem på Nørrebro, fordi han gerne ville fortælle Søren Fauli, at plejehjem ikke var nogle siloer eller opbevaringssteder for passive ældre, som værten havde antydet i programmet. Erik fortalte glad om, hvordan de ældre går til gymnastik og synger og maler. Men Søren Fauli afbrød pensionisten og stillede ham en regn af bebrejdende spørgsmål, fordi han burde lave frivilligt arbejde:

Fauli: - Men hvad bidrager du til samfundet med?

Erik: - Jeg bidrager jo ikke med meget, for jeg er jo pensionist.

Fauli: - Det vil jeg ikke acceptere.

Erik: - Jamen, jeg er jo kastet hen på et plejehjem.

Fauli: - Det er ikke godt nok. Du skal bidrage. Jeg kan da høre, du er frisk i hovedet. Du kan da godt hjælpe nogen.

Erik: - Jamen, hvad skulle jeg lave, jeg er jo handicappet.

Fauli: - Du kan da tale med nogen, der er ensomme. Jeg er da ligeglad med at du er handicappet, derfor kan du da godt bidrage.

Erik: - Det gør jeg jo faktisk også her ved at tale med menneskerne her.

Fauli. - En af mine stærke pointer er, at alle skal være med til at bidrage til samfundet, men det der med, at du nu har accepteret, at jeg er plejehjemsbeboer, det er ikke nok.

Erik: - Nu skal du lige slappe lidt af kammerat. Jeg har arbejdet, og jeg har aldrig været arbejdsløs. Jeg har arbejdet hele min tilværelse. Mener du så ikke, at på et tidspunkt, så har jeg lov til at slappe af?

Fauli: - Nej

Erik: - Det mener du altså ikke? Så kan vi slet ikke tale sammen. Så gider jeg ikke at høre på dig. Hej!, sagde Erik og smækkede røret på i direkte radio.

Fauli: - Så blev han sur. Men jeg vil da gerne lave en udsendelse om det her pensionssystem, som jeg synes, skal nedlægges, sagde Søren Fauli, der var chokeret over, at lytteren lagde røret på.

SF


Det fik dog ikke værten til at fortryde sin fremfærd, og han sluttede med at sige, at han ikke bryder sig om plejehjem.

- Jeg er ikke glad for plejehjem. Det kan da være fint nok, at ældre bor sammen, og de sammen kan trække på nogen, der hjælper dem, men samfundet skal altså være en levende organisme, der hænger sammen på alle niveauer, synes jeg, sagde han i programmet.

DU KAN HØRE SAMTALEN HER (cirka 7 minutter inde i optagelsen)

HVAD MENER DU? GIK SØREN FAULI OVER GRÆNSEN ELLER HAR HAN I VIRKELIGHEDEN EN POINTE? DELTAG I AFSTEMNINGEN OG DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ BT'S FACEBOOK-SIDE HER

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.