Danmarks resultat i EM-kvalifikationen er det dårligste for et dansk landshold siden indførslen af tre point for en sejr.

Danmark har kun fået 12 point i otte kampe i kvalifikationen til EM i 2016, og specielt de sidste tre kampe mod Albanien, Armenien og Portugal har skrevet landsholdet ind i historiebøgerne med den dårligste pointhøst siden indførelsen af tre point for en sejr for 23 år siden.

Gennemsnitligt har Danmark i denne EM-kvalifikation blot hentet 1,5 point i hver kamp, og vi skal helt tilbage til 1993 for at finde et tilsvarende lavt pointgennemsnit for et dansk landshold ved en kvalifikationsturnering til EM eller VM.

Men regner man målforskellen med, er den nuværende EM-kvalifikation den dårligste, siden man indførte tre point for en sejr efter EM i 1992.

Danmark var som regerende europamestre store favoritter til at gå videre fra kvalifikationsgruppen til VM i USA i 1994, men den samlede pointhøst blev på kun 18 point efter 12 kampe (gennemsnitligt 1,5 point per kamp, red.), og det betød ingen dansk deltagelse ved VM. Kvalifikationsgruppen talte Spanien, Irland, Nordirland, Litauen, Letland og Albanien.

I VM-kvalifikationen var Danmarks målforskel på +13 mål - til sammenligning er målforskellen i den netop overståede EM-kvalifikation blot på +3.

Danmark kom i 1992 nærmest direkte fra jubelscenerne efter EM-guldet i Gøteborg til den første kamp på udebane mod Letland i Riga. Men den forventede sejr udeblev og kampen endte 0-0. Det gjorde de næste kampe mod Litauen ude og Irland hjemme også. Først i fjerde kamp lykkedes det endelig Danmark at vinde en kamp, da Henrik Larsen scorede det enlige mål i 1-0-sejren mod Nordirland i Belfast. Og kampen efter kom den store triumf, da man hjemme slog Spanien med 1-0 på et mål af Flemming Povlsen.

Herefter var Danmark i gang og vandt siden fem kampe og spillede en enkelt uafgjort. Sejrene gav Danmark muligheden for at kunne kvalificere sig i den sidste afgørende kamp i Sevilla mod Spanien. Men sådan skulle det ikke gå.

Den dramatiske kamp i november 1993 bar præg af vigtigheden. Den spanske målmand Andoni Zubizarreta fældede Michael Laudrup i en friløber og blev smidt ud. Men danskerne kunne ikke få scoret mod de ti spanske spillere, og på et indlæg blev Peter Schmeichel blokeret af Jose Maria Bakero, så Fernando Hierro nemt kunne sætte hoved på bolden og sende Danmark ud i mørket. Spanien og Irland kvalificerede sig til VM i USA.

Med til historien hører dog også, at kvalifikationen til VM i 1994 var den sidste, hvor der kun blev uddelt to point for en sejr. Siden da har en sejr givet tre point.

Albanien, som har nuppet en direkte plads til EM i 2016 foran Danmark, var som nævnt også i Danmarks gruppe i kvalifikationen til VM i 1994. Her hentede de gennemsnitligt 0,33 point per kamp, mens de i den netop overståede EM-kvalifikation hentede 1,75 per kamp.

Til trods for den magre pointhøst i den netop afsluttede EM-kvalifikation har Danmark stadig mulighed for at kvalificere sig, da to playoff-kampe venter i november mod en endnu ukendt modstander.