Kina har opgivet sin nultolerance-coronapolitik, og det kan mærkes i priserne, som stiger.

Kinas forbrugerprisindeks var i januar 2,1 procent højere end samme periode sidste år.

Det viser tal fra Kinas Nationale Statistikbureau (NBS) ifølge nyhedsbureauet Reuters.

NBS skriver i en pressemeddelelse, at højere rejseaktivitet og lempede coronapolitikker bidrog til de højere priser.

- I januar steg forbrugerpriserne på grund af faktorer som kinesisk nytår og lempede pandemirestriktioner og -politikker, skriver NBS ifølge den kinesiske avis South China Morning Post.

Kinesisk nytår fandt sted, kort efter at Kina lempede sin nultolerance-coronapolitik og er typisk en begivenhed, som får mange til at rejse.

Ifølge Reuters steg luftfartspriserne med 20,3 procent sammenlignet med januar sidste år.

Stigningen i forbrugerpriserne er et lille nøk under de 2,2 procent, som økonomer forudså i en Reuters-rundspørge.

Økonomer forventer ifølge Reuters, at leveomkostningerne vil blive ved med at stige i de kommende måneder, mens inflationen bevæger sig tættere mod tre procent, der er målet, som den kinesiske regering satte sidste år.

Fødevarepriserne er steget en smule, men væksten i priser er stadig faldene sammenlignet med slutningen af 2022, hvor priserne steg kraftigt. I januar 2023 var priserne 2,6 procent højere end sammenlignet med sidste år.

Det er et markant fald fra de 4,8 procent, som fødevarepriserne steg med fra december 2021 til december 2022. I september 2022 var fødevare ni procent dyrere end for samme periode året før.

Priserne for eftertragtede madvarer i Kina er dog stadig høje. Svinekød kostede i januar 11,8 procent mere end samme måned sidste år. Frugt var 13,1 procent dyrere end i januar sidste år.

/ritzau/