Sådan ser der ud i Dyrehaven lørdag.
Sådan ser der ud i Dyrehaven lørdag. Foto: Silla Bakalus

Tomme vodkaflasker, ødelagte plastikkrus, sammenklemte øldåser, klistrede shotsflasker og plastikposer. Det er bare nogle af de mange ting, som omkring 7.000 festglade gymnasieelever fredag efterlod sig i Dyrehaven nord for København efter den omstridte 'Puttefest'.

I øjeblikket går otte mand rundt og samler affald sammen i Dyrehaven for at rydde op efter de omkring 7.000 feststemte teenagere, der fredag deltog i den årlige fest for nye gymnasieelever.

De bliver dog ikke færdige med oprydningsarbejdet lørdag, fortæller skovrider Hans Henrik Christensen fra Naturstyrelsen Hovedstaden.

»Vi har otte mand gående derude hele dagen i dag, og vi skal formentlig også fortsætte i morgen. Så skulle der være ryddet helt op efter det,« siger han.

svampebob

Selvom han vurderer, at der er mindre skrald og rod i år i forhold til sidste år, hvor festen fik en del omtale i medierne, efter festlighederne stak helt af blandt de unge mennesker, og flere kom til skade, er der stadig rigtig meget skrald at finde.

»Der har været omkring 7.000 mennesker herinde, og det der med at rydde op er måske ikke lige noget, der ligger til dem sådan en dag,« forklarer han.

Sådan ser der ud i Dyrehaven lørdag.

»Der var en masse glade, unge mennesker, og det har vi ikke noget problem med, det vil vi gerne have. Det var en god oplevelse. Så er der lidt oprydning, som selvfølgelig– sagt på jysk - er træls. Det er meget skrald. Nok til et par store containere. Det ligner ikke helt Roskilde Festival, men lidt derhen ad. Det var dog værre sidste år,« tilføjer han.

FILES-US-POLITICS-TRUMP-RACISM

Hans Henrik Christensen forklarer, at det for ham at se havde været rart, hvis flere af de unge eller nogle af deres forældre havde valgt at møde op i Dyrehaven for at hjælpe med at rydde op.

»Det havde været rart at se flere af de unge komme ud for at hjælpe - og måske også deres forældre. Vi kan selvfølgelig ikke ændre på den kultur, der ofte opstår, når man er beruset, hvor man smider ting rundt omkring, hvor det lige passer. Det, tror jeg, vil være noget naivt at forestille sig. Men det havde været rart, hvis de så kom og hjalp med at rydde op dagen efter,« siger han.

Skovrider Hans Henrik Christensen.

Sidste år røg 180 unge forbi samaritternes telte under 'Puttefesten'. 11 personer blev indlagt på hospitalet, to af dem røg på intensivafdelingen med alkoholforgiftninger, og der blev målt en promille på fire.

Derfor har man forberedt sig ekstra godt på festlighederne i år sammen med politiet, Hovedstadens Beredskab, Røde Kors og mange frivillige Natteravne.

»Sidste år fik vi meget medieomtale af festen, fordi det gik så galt, som det gjorde. Men vi har sådan set også været glade for den medieomtalte, fordi jeg tror, at mange forældre nu har taget en snak med deres nye gymnasiebørn om det ved spisebordet og forklaret, hvad det her nu er for noget. Det, tror jeg, har hjulpet, men det er selvfølgelig ikke noget, jeg ved er sket. Men vi kan se, at det har kørt bedre i år end sidste år,« siger skovrideren.

1

Der har kun været ganske få elever fra et gymnasium ude at hjælpe med at rydde op.

»Der har været nogle få, der har været derude og har hjulpet lidt, men det er ikke det, der har præget dagen,« siger Hans Henrik Christensen og tilføjer, at det kunne være rart, hvis flere ville dukke op og hjælpe med oprydningsarbejdet næste år.

»Det vil vi i hvert fald være glade for,« siger han.

Fredag aften fortalte pressekoordinator ved Nordsjællands Politi - Henrik Suhr - til nyhedsbureauet Ritzau, at man i år er sluppet for voldsomme episoder som til sidste års 'Puttefest'.

»Der er ikke nogen, der er blevet indlagt. Men der er jo også blevet oprustet gevaldigt hos samaritterne, og der har været anæstesilæger herude fra regionen,« sagde han.

Nogle få er dog kommet lettere til skade, ligesom der har været enkelte voldsepisoder, som politiet ikke ville uddybe nærmere.

»Der har ikke været de store ting og sager. Nogle er kommet lidt til skade, én har fået et bistik, og så er der et par voldssager, som vi lige skal have kigget på,« forklarede Henrik Suhr.

Omkring 7.000 gymnasieelever var fredag taget ud i Dyrehaven for at deltage i den årlige fest for nye gymnasieelever.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.