- Hvis man skal straffe Islamisk Stats danske håndlangere for at drage i krig, så skal man også gå efter folk som Helmuth Leif Rasmussen

Politiet skal undersøge, om en nulevende 89-årig dansk mand deltog i krigsforbrydelser under 2. verdenskrig.

Sådan lyder kravet fra Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup, efter BT fredag kunne fortælle, at Helmuth Leif Rasmussen har arbejdet som vagt i en jødelejr. I en ny bog bliver det sandsynliggjort, at han har deltaget i massehenrettelser af jøder i lejren, som ligger i Hviderusland.

Har levet under dæknavn i 60 år: Dansk mand var vagt i grusom jødelejr

Reaktionen fra Peter Skaarup kommer som følge af den nye bog ’En skole i vold’, der går tæt på Frikorps Danmark og det tyske besættelsesherredømme i Hviderusland. I bogen sandsynliggør de to forfattere og historikere Dennis Larsen og Therkil Stræde med forskellige dokumenter, at Helmuth Leif Rasmussen har været med i den inderste vagtstyrke i en jødelejr nær byen Bobruisk i Hviderusland - og at han dermed har deltaget i massehenrettelser og overgreb på jøder.

Anden Verdenskrig: Danske soldater deltog i folkemord

BT har fundet frem til den i dag 89-årige mand og kunne i går fortælle, at han i de sidste 60 år har levet under et andet navn og er bosat på Frederiksberg i København. Det er her, han er vokset op, og det var også i København, at han som helt ung stiftede bekendtskab med Nationalsocialistisk Ungdom, hvor han kom under C.F. Schalburgs vinger.

Selv fastholder han, at han kun var en del af den ydre vagtstyrke, og at han dermed blot var vidne til, at flere hundrede jøder blev beordret til at smide tøjet, lægge sig på maven i en stor massegrav for derefter at blive skudt med et nakkeskud.

- Det er jo ikke noget rart noget, det der. Jeg havde ikke troet, at tyskerne havde behandlet jøderne så dårligt. Jeg syntes jo, at det var synd for dem. Men nu var vi der, så vi sad i saksen, siger Helmuth Leif Rasmussen til BT.

Men den undskyldning giver Peter Skaarup ikke meget for. Han mener, at der er grundlag for at de danske myndigheder skal undersøge sagen nærmere.

- Jeg vil bede justitsministeren fortælle, om politiet vil undersøge, om man kan rejse tiltale mod den pågældende. Det er i hvert fald en skærpende omstændighed, at han ligesom Søren Kamp stod Schalburg nær. Det var jo nogle af de mest fanatiske nazi-beundrere i Danmark, der gjorde det. Det kan godt være, at han ikke er skyldig, men det skal man så have konstateret, siger Peter Skaarup.

Dansk Folkepartis gruppeformand mener, at sagen om jødevagten har en hel del til fælles med de sager om danske mænd, der drager i krig for Islamisk Stat.

- Vi har helt klart at gøre med en person, der i den grad er at sammenligne med de moderne terrorister, som vi kender fra år 2014. Og hvis man skal straffe Islamisk Stats danske håndlangere for at drage i krig, så skal man også gå efter folk som Helmuth Leif Rasmussen, siger Peter Skaarup.