Fundet af et hidtil ukendt eventyr af H.C. Andersen skaber jubel blandt landets H.C. Andersen-eksperter. Der er dog ikke noget, der tyder på, at det er et mesterværk fra forfatteren, der har set dagens lys.

En lokalhistoriker fra Fyn gjorde en helt særlig opdagelse på Landsarkivet for Fyn i Odense, da han fandt et hidtil ukendt eventyr af H.C. Andersen med titlen »Tællelyset«. Opdagelsen er fascinerende for både H.C. Andersen-eksperter og for digterens tusindvis af læsere verden over. Men rent litterært, ser det ikke ud til, at man har fundet en ny klassiker, vurderer Lektor i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet Mads Rosendahl Thomsen.

- Det er et mindre værk. Det er klart, at for folk der arbejder indgående med H. C. Andersen, lægger det nogle ting til, men så vidt jeg kan forstå på de første fortolkninger af værket, er det ikke en ny »Den grimme ælling«, som ændrer vores forståelse af, hvem han var som digter, siger Mads Rosendahl Thomsen.

Han deler begejstringen over det spændende fund, men ser det mere som en begivenhed end en litterær landvinding.

Selvom værket ikke har betydning i sig selv, har det dog betydning for historien om Andersens forfatterskab.

- Det tidlige værk viser, han har haft en tidlig genrebevidsthed. Her var en genre, han kunne skrive i og prøve kræfter med. Det synes jeg bestemt lægger noget til forståelsen af, hvordan han arbejdede. Det viser, at han tidligt har taget eventyrgenren seriøst, og at den har betydet noget for ham. Det er interessant i forhold til, at det er eventyrene, der har sikret ham hans verdens-ry, siger Mads Rosendahl Thomsen.

Det er ifølge lektoren også normalt for Andersen forfatterskab, at det ikke er hvert eneste eventyr, som skiller sig ud. H.C. Andersen skrev langt over 150 eventyr, men kanonen inden for forfatterskabet er mere snæver. Det er kun 10 til 30 eventyr, som har nået høj status og læses over hele verden. Det nyfundne værk bliver ikke et af dem.

- Jeg tror ikke, det kommer til at rokke så meget ved den måde, man læser hans eventyr på, eller slår nogen af de andre eventyr af pinden. Men det er spændende til forståelsen af, hvem forfatteren Andersen var, og hvordan han udviklede sig. Det lægger en brik til det billede, som fascinerer verden ved ham, siger Mads Rosendahl Thomsen.