Dine brugte bluser, hullede bukser og udtrådte sko er ikke længere af interesse for fem østafrikanske lande. De er ved at formulere et høfligt, men bestemt »nej tak« til genbrugstøj fra Vesten, skriver Kristeligt Dagblad.

Regeringslederne fra Kenya, Rwanda, Tanzania, Burundi og Uganda har ifølge avisen iværksat et proces, der skal sætte fokus på, hvordan Østafrika i stedet for genbrugstøj kan fremme sin egen lokale tekstil- og læderindustri.

Det blev besluttet på det seneste topmøde i Det Østafrikanske Fællesskab, EAC.

Dermed kan der være et forbud på vej mod at modtage genbrugstøj, og det forbud vil ikke stå alene. I forvejen har 12 afrikanske lande restriktioner eller direkte forbud mod import af genbrugstøj.

Danskerne er et af de vestlige folkefærd, der er mest ihærdige med at donere tøj til hjælpeorganisationer. Hvert år indsamler danske organisationer cirka 25 tons genbrugstøj, skriver Kristeligt Dagblad. Det meste bliver solgt i Europa, men en del bliver sendt til Afrika.

Hos Dansk Røde Kors sælger man knap en tredjedel af det tøj, organisationen ikke kan sælge i Danmark, til mellemhandlere, der sælger videre til afrikanske lande. Det er der ifølge chef for kommercielle aktiviteter Tina Donnerborg ikke noget uetisk i.

»Vi lægger stor vægt på etikken i handlen og er i konstant dialog med vores opkøbere. Desuden har vi den holdning, at landene skal have et selvstændigt valg. Det ville de ikke have, hvis vi nægter de afrikanske lande, som på nuværende tidspunkt gerne vil importere vores tøj, at købe det,« siger hun til Kristeligt Dagblad.