Antallet af behandlingsdomme er steget voldsomt. Men det er ikke bare dårligt, siger fagfolk.

Behandlingsdomme til syge kriminelle nytter, så det er ikke bare en dårlig ting, at antallet af den slags frihedsstraffe på psykiatriske afdelinger er steget voldsomt.

Det siger fagfolk til en opgørelse fra Justitsministeriet, skriver Dansk Sygeplejeråds nyhedsbrev, Synergi.

I perioden 2001-2008 steg antallet af behandlingsdomme med 87 procent til 678.

Samtidig viser rapporten, at kun 13 procent af de psykisk syge, som har fået en behandlingsdom, får tilbagefald til kriminalitet. For almindelige kriminelle er tilbagefaldsprocenten på 30 procent inden for to år efter løsladelsen.

- Det her viser, at det nytter noget at give behandlingsdom frem for fængselsstraf. Og det er samtidig en cadeau til medarbejderne i psykiatrien, der hver dag leverer en stor indsats for at hjælpe psykisk syge, siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorte Steenberg.

Hun opfordrer dog til, at der sættes massivt ind med forebyggelse for at undgå, at psykisk syge kommer ud i kriminalitet.

I Region Hovedstadens psykiatri siger vicedirektør Peer Treufeldt, at stigningen kan skyldes, at myndighederne er blevet bedre til at spotte psykisk sygdom hos kriminelle.

- Og det er langt bedre, at de kommer i behandling, end at de sættes i fængsel, siger vicedirektøren.

Rapportens tal for tilbagefald viser, at indsatsen i retspsykiatrien virker, siger chefrådgiver i Danske Regioner Mikkel Lambach.

- Der bliver arbejdet målrettet med at behandle psykisk syge og lære dem at håndtere deres sygdom og symptomer. Og det er en god nyhed, at behandlingen har en effekt, siger chefrådgiveren.

/ritzau/