Lyt til artiklen

LO fyrer lige nu en formue af medlemmernes kontingentpenge af på en storstilet kampagne for at bevare efterlønnen.

I disse dage er der i landets aviser store helsides annoncer med spørgsmålet - Vil du kunne lægge 600 mursten om dagen...som 71-årig? og billeder af en arret og rynket hånd.

Men i virkeligheden så er påstanden i de dyre annoncer langt fra virkeligheden, lyder det fra både Dansk Byggeri og flere muremestre B.T. har talt med. 

- Jeg har undersøgt sagen og talt med flere murere, og det viser sig, at 600 mursten om dagen er en overdrivelse. Det kan måske forekomme i akkordarbejde i en kort periode enkelte stedet, men det er slet ikke det normale antal mursten, en murer lægger på en arbejdsdag, siger direktør for Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen.

Heller ikke murermester John C. Nielsen fra Taastrup mener, at 600 mursten om dagen er normalt.

- Selv når vi laver facader, så er det vel 400 mursten, der bliver lagt på en dag. Men det er altså ikke oppe i 600, og jeg vil da heller ikke mene, at en 71-årig kan holde til at lægge 600 mursten, siger murermesteren.
 
Men ikke nok med, at 600 mursten tilsyneladende er en overdrivelse, så henviser annoncen også til de 71-årige murere i år 2057. Med småt i LOs annoncer samt på LOs egen hjemmeside oplyses det nemlig, at der er tale om nutidens 25-årige, der først kan gå på pension, når de er 71 år.

Det vil sige, at det er om 46 år - i år 2057 - at de 71-årige ifølge LOs annonce vil lægge 600 mursten, hvis efterlønnen fjernes.

LO henviser nemlig til analyseinsitutet DREAMs fremskrivningstabel, der netop viser, at de 25-årige efter velfærdsaftalen i 2006 først vil gå på folkepension som 71 1/2-årige.

- Når murerne ikke lægger 600 sten i dag, hvorfor skulle de så gøre det om 46 år. Til den tid er teknologien og arbejdsredskaberne jo sikkert langt forbedret i forhold til i dag. Men det vidner altså om, at kampagnelederne i LO er ret langt fra virkelighedens verden, når de kommer med sådanne kendsgerninger i en annonce, siger Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri.
Også byggeleder hos murerselskabet Fløjgaard A/S i Karup, Frank Fløjgaard, mener, at LO overdriver i deres annonce.
-
 Vi sad godt og talte om annoncen i middagspausen. Jeg mener, at den er langt fra virkeligheden. Man skal tænke på, at der i dag i forhold til for få år tilbage er sket meget i murerfaget, for at undgå at murerne bliver slidt ned, og LO henviser endda til, hvordan murerne arbejder om 46 år. Der er sikkert kommet endnu flere hjælpemidler til den tid, siger han. 

LO henviser til faglig sekretær for murerne i 3F Gynther Honnens, der har leveret oplysningerne. 

Har du selv hørt om arbejdspladser, hvor ældre murere lægger så mange mursten?

- Der er ingen forskel på, om det er unge eller ældre. Man har et krav til en muresvend om, at de minimum skal kunne mure 600 sten per dag. Og det er uanset om mureren er 30 eller 55 år. Det kunne være du skulle ringe til Dansk Byggeri og få dem til at udtale sig om det, siger Gynther Honnens.

 I annoncen henvises til de 71-årige i 2057. Tror du virkeligt på, at de ældre medarbejdere om 46 år er nødt til at løft mere til den tid end i dag med den teknologiske udvikling?

- Jeg tror, at det er det samme. Der er prøvet rigtig meget indenfor murerarbejde med robotter og alt sådan noget. Men kravet til at løfte, er ikke ikke blevet mindre. Tværtimod, er kravene blevet større til produktionen de seneste år, siger han.

LÆS FLERE MURERMESTRES KOMMENTARER i B.T. TORSDAG