KOMMENTAR

FC Københavns Nicolai Jørgensen postede den anden dag et billede på Facebook. På billedet viser han sig i sygeseng sammen med Youssef Toutouh, en anden skadet FCK’er. Toutouh viser fuckfinger til fotografen, og Jørgensen skriver under billedet, at det er godt, der er noget, der hedder Playstation 4. Okay...

FCK’erne er sikkert et par herlige knægte, der kommer til at gøre venner, familie og en masse andre mennesker stolte. De skal da have lov at lege drengerøve på Facebook. Men hvis man kan have negative fordomme om unge, professionelle fodboldspillere, var der desværre meget at hente lige dér.

Selvfølgelig holder Jørgensens billede ikke som et generelt portræt af unge fodboldspillere. Der har altid været, og der er stadig, masser af overskud og omløb i mangen et professionelt fodboldhoved. Jeg tror stadig, det er svært at være eliteidrætsudøver uden at have især analytisk intelligens, og jeg lovede mig selv at skrive præcis dette, da jeg i går hørte den sidste rest af den ugentlige, to timer lange fodbolddebat Fodbold FM fra Radio24syv.

I studiet sad FC Midtjyllands forsvarsspiller Erik Sviatchenko, som ganske vist i alle sine refleksioner lød som en verdensmand på 50 år, men som faktisk kun er 22 år. Og jeg skrev på Twitter, at jeg havde lyttet til et stykke radiohistorie, hvilket selvfølgelig var overdrevet. Men hvis der nu på bagkant af alle Nicklas Bendtners danmarksberømte skandaler med biler, natteture og druk findes stærke fordomme om unge, selvbevidste fodboldspillere, er Erik Sviatchenko en knægt, der gør fordomme til skamme. Jamen, hvad sagde han?

Ja, han sagde så meget, men jeg kunne jo nævne studiedebatten om FCK’eren Andreas Cornelius, som har haft det svært med bolden, efter han kom hjem fra et skuffende ophold i Premier League-klubben Cardiff. Det var egentlig et emne for en anden studiegæst, FCKs retorisk stærke assistenttræner Brian Riemer, men Sviatchenko turde også lege med:

'Første gang, jeg skulle møde Andreas Cornelius, glædede jeg mig som en sindssyg, fordi det gav mig mulighed for at måle mig selv mod den bedste angriber. Men det oplevede jeg så ikke sidst vi mødte FCK - den der oplevelse af, at Andreas styrede det, mere end forsvarerne styrede det. Det er et spørgsmål om tilvænning. Men min fornemmelse er, at han virker lidt usikker på, hvor han skal finde sig til rette,' sagde han og talte meget om, at det selvfølgelig måtte være umuligt at være mentalt fri af nedturen fra Cardiff:

'Man kan ikke komme hjem som den dyreste spiller – og engang den dyreste ud (af Superligaen, red.) og så ikke tænke over det,' mente Sviatchenko.

Den var Brian Riemer ikke med på, og han gav udtryk for, at man 'måske skulle lade være med at snakke for meget om det der krise og sportspsykolog, og om man er dit eller dat.' Og han fortsatte:

'Et eller andet sted er det en ligegyldig ting. Det er dybest set noget, som kun kan skabe ravage og gøre, at man fokuserer på ting, man ikke burde. Det er ude på træningsbanen, det sker,' sagde FCK-assistenten.

Her ville andre 22-årige knægte nok have slået op i svinget, men Erik Sviatchenko insisterede og berettede om, hvordan han selv havde oplevet en nedtur, da han i 2012 kunne have tjent en formue ved at skifte til en klub i udlandet:

'Selv om jeg synes, jeg er mentalt stærk, ja, så blev jeg alligevel ramt. (..) Dét med mentaltræning har jeg selv oplevet nu i halvandet år, hvor jeg har arbejdet med det. Og hvor har det rykket mig meget. Og det kan jo godt være, at Andreas også skal ’back to basics og sige, hvad er det, jeg gerne vil arbejde med rent mentalt? For det må have tynget ham. Det kan man jo også se på hans spil. Han vil så gerne vise sig, han vil gerne vende, han vil gerne sparke på kassen, han vil gerne ind i duellerne. Men det der mentale aspekt betyder mere, end hvad man lige siger til medierne,' sagde FCM’eren.

Pragtfuld knægt. Og for hver gang, den vidunderlige fodboldverdens ballademagere og dromedarer laver narrestreger og skaber hovedrysten, vil jeg fremover skynde mig at fremhæve deres positive modsætninger. Har jeg mon nu lovet for meget?

Flemming Fjeldgaard er sportsredaktør på Berlingske. Du kan også følge ham på twitter.com/ffjeldgaard