Jeg skal hele tiden holde øje med alt, hvad min kæreste foretager sig. Tjekke hans sms-beskeder i smug og holde skarpt øje med hans internethistorik. Hvem har han søgt efter på Facebook? Hvad mon han egentlig laver, når han siger, han er ude at ”få en fyraftensøl med kollegerne”?

Hjælp mig, jeg er jaloux.

Som psykolog sidder jeg relativt ofte overfor mennesker, der ønsker hjælp til at kontrollere deres konstante spekulationer over, hvad partneren render rundt og laver, når han eller hun er på egen hånd. Jalousi er en smertelig følelse, som i bund og grund handler om usikkerhed og frygten for at miste. Og når jalousi dominerer ens tanker, kan det være meget begrænsende i hverdagen. Det er en af de følelser, som folk især har et brændende ønske om at være fri for – fordi man opfatter det som noget pinligt og skamfuldt.

Vores storforbrug af sociale medier i dag er uden tvivl en stærk trigger for jalousi. Den digitale kommunikation giver adgang til en ”tjekkeadfærd” af hidtil uset omfang, fordi vi har mulighed for at overvåge hinandens færden så godt og grundigt på de elektroniske platforme.

Hvilke billeder har din partner søgt på for nylig? Har han indtastet mistænksomme destinationer på Rejseplanen? Selv de mindste ting kan vokse sig store. Hvis man er lidt ihærdig er der utrolig mange kilder til at få alle mulige konspiratoriske idéer om, hvad partneren mon foretager sig bag ens ryg. Og for nogle kan det være uhyggelig svært at lade være med at benytte sig af mulighederne for at tjekke partnerens adfærd på nettet.

I parforhold kan jalousi være stærkt begrænsende. Mistænksomheden kan udvikle sig til afhøringer, kontrol af hvem du kigger på og forbud mod at gå til julefrokoster. I de mest sørgelige versioner fører jalousien til verbale overfusninger eller vold.

Men prøv at forestille dig den modsatte ekstrem, hvor du for eksempel flirter åbenlyst uden, at det rører din partner det mindste. Ville der så ikke også være noget galt? Hvis du ikke løftede et øjenbryn, når din partner overnatter hos ekskæresten efter den der ”fyraftensøl”? Nej vel?

Der må gerne være plads til lidt jalousi i følelsesregisteret – selvom man ofte umiddelbart hellere ville være foruden. Jalousien har nemlig også en funktion: at passe på sin partner. I et evolutionært perspektiv ville man sige, at det handler om at holde styr på ens partner, sådan, at der er styr på, at ens afkom faktisk er ens eget.

Hvis din partner aldrig var bare en smule jaloux, ville du måske føle dig lidt ligegyldig og overset. Jalousi kan bekræfte, at der er gejst i parforholdet. Derfor er man ikke et dårligt menneske, hvis man er lidt jaloux. Vi har ofte en idé om, at der er gode og dårlige følelser. Men jeg tror, det er vigtigt, at man kan mærke alle følelser til en vis grad. En lille smule jalousi er måske ligefrem en nødvendig del af livet og kærligheden. Men alt med måde.