Sparekørsel skåner din bil, dit budget og dine nerver. Se her hvordan.

Benzin og diesel er blevet kostbare varer. Alligevel er bilen fortsat de fleste familers foretrukne transportform. Både i dagligdagen og til ferieturen.

Det får du med BT PLUS:

- Guide til, hvad du kan gøre for at nedsætte biludgifterne.

BT PLUS anbefaler også:
Sparekørsel skåner din bil, dit budget og dine nerver. Se her hvordan.

Benzin og diesel er blevet kostbare varer. Alligevel er bilen fortsat de fleste familers foretrukne transportform. Både i dagligdagen og til ferieturen.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne ikke kører færre kilometer, selv om benzinprisen er røget i vejret. Til gengæld er vi blevet meget mere opsatte på spare på de dyre dråber. Det eksplosive salg af småbiler i Danmark er jo også en konsekvens af spareiveren.I følge en international undersøgelse foretaget af analysebureauet StrategyOne og Shell kører stadigt flere danskere gerne en omvej for at finde billige benzin. Det er jo også blevet meget lettere, da en række hjemmesider i dag løbende opdateres med de billigste benzin- og dieselpriser landet over.

Undersøgelsen, der bygger på svar fra 8.170 bilister inkl. 502 danskere, viser, at et stort flertal blandt de danske bilister er parat til at ændre kørestil for at mindske forbruget. Kun seks pct. af de adspurgte gider ikke lette foden fra speederen.

Som konsekvens heraf lancerer Shell om kort tid en såkaldt FuelSave kampagne, for at vise kunderne vejen til lavere benzinforbrug. Den foregår på selskabets benzinstationer og hos forskellige storcentre landet over, hvor besøgende får tilbudt at teste deres viden om benzinbesparende kørestil. Med mulighed for at vinde brændstof eller en brændstoføkonomisk spritny Skoda Citigo.

B.T. har tidligere vist vejen mod lavere forbrug, og vor pointe er, at den største besparelse opnås ved at angribe målet fra tre sider.

Dels skal din bil optimeres og vedligeholdes, så den kører længst muligt på literen. Dernæst skal du købe brændstoffet, hvor og når det er billigst. Tredje og måske største besparelse opnås ved at indrette din kørtestil med henblik på det laveste forbrug. Her ser du, hvordan de tre mål nås.

Køb billig benzin


1.Benzin/dieselolie er næsten altid billigst inden kl. 10, hvor dagens pris fastsættes og diverse 'benzinkrige' nulstilles. Besparelsen er typisk en kr., når uret skifter fra 9.59 til 10.00

2. På diverse hjemmesider - f.eks. fdmbenzinpriser.dk - kan man finde de øjeblikkelige priser i området. Søg på region, postnummer eller kommune. Da jeg søgte tirsdag formiddag nær min bopæl, kostede en liter 95 blyfri 13,40 kr. hos Statoil på Tuborgvej. Få minutters kørsel borte på Strandvejen i Hellerup var prisen 12,13 kr. Og kørte jeg til Birkerød ligeledes nord for København, hed prisen 11,27 kr. hos Jet.

3. Det er sandsynliggjort, at forskellige typer sparebenzin som Shells Fuelsave får bilen til at rulle længere på literen. Ikke voldsomt meget, men da benzinen ikke koster ekstra, er det værd at tage med.

4. Kontokort giver hos nogle selskaber en fast rabat pr. liter. Plus gratis kredit. Forhør hos selskaberne og tag billigste tilbud.

5. Hvis du kører på ferie i udlandet, bør du tjekke priserne på ruten. F.eks. kostede 95 blyfri tirsdag formiddag 10,33 i Luxemborg mod 13,58 i nærliggende Holland. Dyreste land er pt. Norge (15,28 kr./ltr.). Billigste Rusland (5,58 kr./ltr). FDM`s hjemmeside viser de aktuelle priser.

Optimér bilen


1. Luk vinduerne og brug i stedet friskluftkanalerne. Det nedsætter luftmodstanden.

2. Smid alt overflødigt vægt ud. Erstat reservehjulet med et nødlappekit inkl. 12 volts kompressor til cigarettænderen. Eller et nødreservehjul af letvægtstypen.

3. Hold bilen ren. En snavset bil er tungere og har større luftmodtand.

4. Kør med letløbsolie om vinteren. Det nedsætter den indre modstand i motoren. Og letter koldstarten.

5. Hold øje med batteriets spænding især om vinteren. Lad det om nødvendigt op. Har du generet svært ved at holde spænding på batteriet, skal det skiftes ud. Et slidt batteri koster dyrt i brændstof, fordi generatoren knokler forgæves for at genoplade.

6. Monter en »dyppekoger« med ur til vinterbrug, hvis du har garage. Så er kølevandet varmt, når du starter motoren. Det nedsætter forbrug og slidtage drastisk de første 5 - 10 kilometer.

7. Skift luftfilter som anbefalet.

8. Hold køleren afkalket. En tilkalket køler får blæsemotoren til at køre mere. Strømmen leveres af generatoren, der trækkes af motoren.

9. Få tjekket dine tændrør. De skal helst være fint lysebrune. Er de mørke eller sorte kører bilen med forkert blanding. Motorstyringen skal justeres.

10. Tjek dæktrykket regelmæssigt. De fleste dæk tåler ca. 10 pct. højere tryk end foreskrevet, uden at det går ud over holdbarheden. Højere tryk giver lavere rullemodstand. Skift til letløbsdæk, når de gamle er opslidt.

11. Kør kun med tagbagagebærer/tagboks, når det er strengt nødvendigt. En trailer er at foretrække, fordi den ikke øger luftmodstanden.


Lær sparekørsel


1. Kør hjemmefra i god tid, så du ikke behøver at køre så aggressivt for at nå frem i tide.

2. Lad motoren bremse, men i tilpas højt gear, så nedbremsningen passer med afstanden. Har din bil gammeldags karburator, er det bedre at koble ud.

3. Kør i så højt gear som muligt uden at sejtrække. Ved bykørsel/langsom landevejskørsel nedsætter det forbruget op til 30 pct.

4. Kom kvikt op i fart og gear. Første gear bør kun bruges til at rulle bilen i gang.

5. Vær forudseende og afpas farten, når du nærmer dig et lyskryds/forhindring. Brug bremsen mindst muligt.

6. Klimaanlægget øger brændstofforbruget. Brug i stedet ventilationssystemet.

7. Stands motoren, når du skal holde stille i lidt længere tid.

8. Brug brændstofmåleren, der viser dit aktuelle forbrug. Det er meget lærerigt. Du vænner dig hurtigt til at køre økonomisk.

10. Fra 110 km/t til 130 km/t giver en stigning i forbruget på op til 20 pct.

11. Parker om muligt bilen i skyggen om sommeren. Det mindsker behov for aircondition. (Og skåner lakken). Parker i solen om vinteren. Det mindsker behovet for at genopvarme motoren.

12. Planlæg, så du så vidt muligt undgår småture. Det er langt dyreste pr. kilometer.