Den danske stuntmand og filminstruktør Lasse Spang Olsen lod sig langfredag korsfæste i en filippinsk landsby.

Kan en ikke-religiøs person få noget ud af at blive korsfæstet? Det spørgsmål stillede Lasse Spang Olsen sig selv, da han for et år siden fik tilbuddet om at lave en dokumentar for DR om selvsamme emne. Langfredag blev korsfæstelsen en realitet, og den danske stuntmand og filminstruktør udsatte sin egen krop for det, han kalder sit livs værste smerte.

1PHILIPPINES-RELIGION-CRUCIFIXION-EASTER

- Jeg har prøvet mange væmmelige ting i mit liv, så jeg tænkte, at det ikke kunne være så slemt. Det er jo forholdsvist små søm og meget kontrollerbart, så der er grænser for, hvad der kan gå galt. Men jeg var ikke klar over, at man har så mange nerver i hænderne. Hold da kæft, hvor gjorde det ondt, siger Lasse Spang Olsen, da BT fanger ham i Filippinerne over telefonen.

Det er kun to år siden, at Lasse Spang Olsen første gang besøgte den filippinske landsby San Pedro Cutud, som har tradition for at markere den bibelske årsdag for Jesus’ lidelser ved at lade mænd korsfæste sig foran tusindvis af mennesker. Dengang filmede han en mand, som har udsat sig selv for lidelsen hele 28 gange.

- Havde du spurgt mig dengang, ville jeg have sagt, at det skulle jeg kraftedeme aldrig prøve. Men nu skulle ikke undre mig, at jeg kunne finde på at gøre det igen, siger Lasse Spang Olsen, som selv sleb de søm, der senere blev naglet fast til korset igennem hans hænder og fødder af filippinere udklædt som romerske soldater.

Nærdødsoplevelse
Grunden til, at de filippinske katolikker lader sig korsfæste, skyldes, at de har været udsat for en personlig ulykke eller nærdødsoplevelse, som de ønsker at slippe fri. Det var også grunden til, at danskeren valgte at deltage i ritualet. Lasse Spang Olsen var nemlig selv tæt på at dø, da han sidste år blev ramt af tarmslyng.

- For mig var det at tale med at psykolog om oplevelsen ikke nok. Jeg havde brug for noget mere ekstremt, siger Lasse Spang Olsen.

Men han er alligevel overrasket over, hvor stor virkning korsfæstelsen kom til at have på ham.

- Nu ved jeg, hvad folk mener, når de siger, at de har set lyset. Jeg så et glimt af det lys, selv om jeg på ingen måde er religiøs. Det her har flyttet mig big time. Jeg kom ned fra det kors som et forandret menneske. Tænk, at et par søm og en gruppe fastelavnsudklædte mænd kan gøre det, siger Lasse Spang Olsen.

Lasse Spang Olsen er den første ikke-filippiner, som nogensinde har fået lov til at deltage i korsfæstelsen. Dokumentaren bliver vist på DR2 senere på året.