Frankrig vil have vedtaget en FN-resolution, som i sidste ende åbner for militær intervention. Danmarks udenrigsminister afviser.

og Ole DamkjærFrankrigs udenrigsminister Alain Juppé vil have FN til at vedtage en såkaldt »Kapitel 7-resolution« over for Syrien. Resolutionen vil i sidste ende åbne op for international militær indgriben mod den syriske præsident Bashar al-Assad og hans styrker.

Den franske udenrigsminister betegner ifølge flere nyhedsmedier datoen 5. maj som »sandhedens øjeblik«. Den dag afleverer FNs udsending, tidligere generalsekretær Kofi Annan, sin statusrapport til FNs sikkerhedsråd over situationen i Syrien, og om hvordan syrerne efterlever hans fredsplan.

Meget skal dog ændre sig, hvis den skal blive mere positiv end den erklæring, som Kofi Annan fremsatte onsdag.

Her sagde Annan direkte, at syrerene ikke havde opfyldt betingelserne i fredsplanen. Deres styrker er ikke trukket ud af byerne, FNs observatører er blevet angrebet, og vidner, der har talt med observatørerne, er ifølge pålidelige oplysninger efterfølgende blevet dræbt af syriske sikkerhedsstyrker, lød det fra ham.

Den danske udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), er dog ikke tilhænger af en militær indgriben, sådan som det blev tilfældet i Libyen. Han vil i stedet have det internationale samfund til at bakke op bag Annans fredsplan:

- Jeg synes, vi skal holde fokus på at sikre Annan-planens fulde gennemførelse under, hvad der - desværre som forventet - viser sig at være meget svære vilkår, lyder det fra udenrigsministeren, der er på rundrejse i Asien.

Frankrig, der går til præsidentvalg den 6. maj, har gennem hele forløbet været en af hardlinerne i forhold til Syrien, og har blandt andet også foreslået etablering af såkaldte humanitære korridorer, hvor flygtninge kan undslippe igennem. Et initiativ, der også vil kunne ende med en militær intervention.

Desuden har Frankrig i løbet af det seneste døgn skruet bissen på, når det gælder udstationering af de 300 FN-observatører, der er en del af Annans plan. Syrien stiller betingelser til nationaliteten af observatørerne og har desuden tilkendegivet, at der vil gå mindst et par måneder, før de kan være på plads.

Hertil siger Alain Juppé:

- Vi kan ikke tillade, at regimet trodser os. Hvis ikke det virker, vil det være nødvendigt at gå til et nyt stadie og med en »Kapitel 7- resolution« tage nye skridt til, at FN kan stoppe denne tragedie.

I mens det internationale diplomati arbejder, viste der sig torsdag nye sprækker i de syriske oprøreres rækker.

En gruppe regeringsmodstandere, der siger, at de favner hele spektret af modstandere, viste sig torsdag på scenen som et supplement eller konkurrent til Det Syriske Nationalråd, der hidtil er blevet anset som talsmænd for oppositionen.

Men fra Paris offentliggør Reuters et interview med en af sønnerne til en tidligere minister i den syriske regering.

Nowafi al-Dawalibi, der bor i Saudi-Arabien, siger til nyhedsbureauet, at han støtter en gruppe modstandere, der er ved at danne en midlertidig regering på 25 medlemmer i selve Syrien. Den midlertidige regering får mandat til at arbejde for humanitære korridorer, luftangreb fra internationale fly og flyveforbuds-zoner for syriske maskiner. Flere højtstående officerer i eksil støtter også initiativet, siger Nowafi al-Dawalibi

Talsmænd fra oprørernes Frie Syriske Hær og fra Det Syriske Nationalråd siger, at annonceringen af den midlertidige regering blot vil komplicere situationen.