Begrebet 'fake news' har med den amerikanske præsident Donald Trump fået en helt ny dimension. Tidligere denne måned, på sin største store pressekonference efter præsidentvalget, kaldte Trump nyhedsgiganten CNN for 'fake news'. 'You're fake news', sagde Trump til en forbløffet CNN-reporter.

Siden er Trump-lejren selv blevet beskyldt for at sprede falske rygter. Det skete bl.a. da talsmanden for Det Hvide Hus, Sean Spicer, kaldte fremmødet foran Kongressen for historisk højt i forbindelse med præsidentindsættelsen den 20. januar.

Billeder der var taget i forbindelse med Barack Obamas indsættelse otte år tidligere antydede dog en lidt anden virkelighed i Obamas favør. Senere forklarede Trumps særlige rådgiver, at der blot var tale om lidt 'alternativ fakta'.

Fredag var det den konservative tv-station Fox News tur til at lave falske nyheder. Ganske vist med et glimt i øjet.

I USA er det faldet folk for brystet, at Donald Trump tweeter om de ting, han ser på tv. Især det der bliver vist på Fox News. F.eks. kaldte præsidenten whistlebloweren Chelsea Manning, der i ellevte time blev benådet af Obama, for en 'utaknemmelig forræder'. Det skete umiddelbart, efter Fox News i tv havde brugt et identisk udtryk.

Fredag bad TV-netværket i en udsendelse så Trump om at slukke og derefter tænde lyset i Det Hvide Hus, hvis han så Fox News. Imens kunne netværket vise en video, hvor lyset blinkede lystigt i et af Det Hvide Hus' mange værelser.

En respons der straks fik amerikanere på tweeter til at more sig:

Der var dog tale om en joke. Eller 'fake news' om man vil.

Eller som Politico-reporteren Alex Weprin formulerede det i et tweet: 'Det hele var en joke fra producenterne og værterne. Ikke engang 'fake news'.