Rumæniens regering med premierminister Ponta i spidsen mangler forståelse for de demokratiske spilleregler. Sådan lyder den hårde kritik fra EU-Kommissionen.

RUMÆNIEN: Det sejler på det retslige område i Rumænien, og det får nu EU-Kommissionen til at rejse en ualmindelig hård kritik af regeringen i det østeuropæiske land, der blev indlemmet i Den Europæiske Union i 2007.

I en 22 sider lang og endnu ikke offentliggjort rapport, som avisen The Guardian har set, påpeger Kommissionen, at Rumænien skal stramme op, og så rettes der også en hård kritik af premierminister Victor Ponta og hans regering.

Regeringen og Ponta har ignoreret landets forfatning, truet landets dommere og har på ulovlig vis fjernet embedsmænd fra nøgleposter - blandt andet med det formål at få rejst en rigsretssag mod den tidligere præsident, Traian Basescu, lyder det fra Kommissionen.

Ponta har brugt sit parlamentariske flertal til at vælte præsidenten og haste nye regler for rigsretssager igennem samtidig med, at regeringen har valgt at ignorere landets højesteret, som har slået fast, at disse handlinger stred imod forfatningen.

Det sår tvivl om regeringens demokratiske sindelag, står der i rapporten. Som i et usædvanligt hårdt sprogbrug langer ud efter det politiske flertal i landet.

- De rejser seriøs tvivl om deres forpligtigelse til at respektere retsstaten. Den politiske udfordring af juridiske beslutninger og undermineringen af forfatningsdomstolen (...) sætter spørgsmålstegn ved regeringens respekt for retsstatsprincippet og uafhængig retslig efterprøvelse, lyder det blandt andet fra Kommissionen, som også slår fast, at den er bekymret over tegn på alvorlig manipulation fra regeringens side.

Den kræver, at Ponta-regeringen retter op på de de politiske beslutninger, der anses for at være et angreb på rettigheder og demokratiske procedurer i landet. En talskvnde fra EU-Kommissionen siger ifølge The Guardian, at Ponta har ladet Bruxelles forstå, at regeringen vil overholde alle krav fra kommissionsformand Jose Manuel Barroso.

Rumænien er sammen med Bulgarien det senest optagne land i EU, og der er flere gange blevet rejst spørgsmålstegn ved, om de to lande i realiteten opfylder de krav, der skal til for at blive optaget i den europæiske klub.

EU overvåger regimet i Rumænien, der anses for at være korrupt og kriminelt. Rapporten klager over, at ministre og parlamentarikere sjældent forlader deres poster - heller ikke, når de sigtes eller dømmes for korruption eller interessekonflikter.

I rapporten slås det fast, at den rumænske regering muligvis ikke forstår, hvordan et pluralistisk demokratisk system fungerer - hvilket indirekte sætter spørgsmålstegn ved, om Rumænien overhovedet egner sig til at være medlem af EU.