Risikoen for hjertekar-sygdomme bliver reduceret med 50 procent, hvis noget af medicinen, bliver indtaget om aftenen. Det viser ny spansk forskning.

Ifølge de spanske MAPEC-studier har indtagelsen af blodtryksmedicin omkring sengetid en gavnlig effekt på hjertekar-sygdomme så som blodpropper og slagtilfælde.

- Resultaterne indikerer, at hjertekar-sygdomme hos patienter med højt blodtryk omkostningsfrit kan reduceres med mere end 50 pct., hvis blodtryksmedicinen bliver taget om aftenen i stedet for om morgenen, siger Ramón Hermida, ph.d. på universitetet i Vigo i Spanien i en pressemeddelelse.

I undersøgelserne blev 3.300 personer med normalt og højt blodtryk fulgt i en periode på fem år. Nogle af patienterne tog alt deres medicin om morgenen, mens de resterende gemte en del af medicinen til sengetid.

- Der er ikke nogen klinisk eller videnskabelig grund til at tage blodtryksmedicin om morgenen, siger Ramón Hermida til Forskning.no, og forskningen viste ingen tegn på negative konsekvenser ved at tage noget af medicinen om aftenen.

Dansk forsker er skeptisk

Selvom undersøgelsen er interessant, er en af Danmarks førende blodtrykseksperter ikke helt optimistisk.

- Undersøgelsen er interessant, men drejer sig om patienter med nyresygdom. Derfor kan man ikke umiddelbart anbefale, at alle skal tage den blodtrykssænkende medicin før de går i seng. Det kommer an på den enkeltes blodtryksprofil, og hvor højt trykket er, siger professor Peter Norsk.

- Eksempelvis kan man risikere, at nogen vil få et alt for lavt tryk om natten, hvilket vil kunne være skadeligt og sygdomsfremkaldende. Andre vil måske kunne få gavn af anbefalingen, siger han.

950.000 danskere

I Danmark lider 950.000 af forhøjet blodtryk ifølge Hjerteforeningen, og hver fjerde dansker dør som følge af en hjertekar-sygdom hvert år. Ifølge Forskning.no, er det i timerne efter man er vågnet, at de fleste hjerteanfald generelt forekommer.

Ramón Hermida mener, at det derfor er vigtigt, at have fokus på blodtrykket om natten, og han og holdet bag undersøgelsen planlægger nu en ny undersøgelse, som de håber, de kan lave på baggrund af 9.000 patienter, og som skal bekræfte resultaterne, som Peter Norsk også mener, er interessante.