I en ny opslagsbog om sundhed giver en kendt læge og radiodoktor det højst kontroversielle råd til patienter med hudkæft, at de selv forsøger at fjerne det syge væv.

Ifølge den kendte læge Carsten Vagn-Hansen kan man sagtens selv fjerne almindelig hudkræft, som rigtig mange får med alderen, bare ved at duppe kræftpletten med C-vitaminpulver opløst i vand.

Det får kræften til at forsvinde i de fleste tilfælde - efter kort tids behandling, lover radiodoktoren.

At det er muligt, bekræftes af professor og hudlæge Peter Bjerring, Mølholm-hospitalet i Vejle, der har stor erfaring i at behandle alle typer hudkræft, men han advarer kraftigt imod radiolægens forsøg på at gøre kræftbehandling til en slags ’gør-det-selv’ arbejde. 

Risikerer at kræften breder sig

C-vitamin eller ascorbinsyre kan købes i pulverform på bl.a. apoteker.

- Jeg kan bekræfte, at en del hudkræft kan fjernes med C-vitaminpulver blandet op med vand. Syrekrystallerne vil ætse de kræftsyge celler ihjel. Men jeg vil kraftigt advare imod, at man på den måde selv optræder som læge derhjemme. Det kan være livsfarligt at følge rådet i bogen.  

Man risikerer, at sygdommen breder sig til lymfeknuderne. For man kan nemlig aldrig være 100 pct. sikker på, at al kræften er væk. Det kræver jævnlige kontroller hos en hudlæge, hvis man vil have fuld vished for det, siger den førende professor og forsker i hudsygdomme. 

I sin nye opslagsbog om sundhed ’Hvad fejler du i grunden?’, skriver radiodoktor Carsten Vagn-Hansen:

- C-vitamin til behandling direkte på pletter med den almindelige hudkræft (basalcelle-kræft) kan få kræftpletten til at danne sårskorpe og forsvinde.

  

Pensles flere gange dagligt

Man kan f.eks. tage en halv teskefuld C-vitaminpulver eller C-vitaminkrystaller. Man tilsætter langsomt lidt vand, indtil pulveret er opløst. Man påfører det pletten flere gange dagligt med en finger eller vatpind. Vandet vil efter et par minutter fordampe og efterlade et tydeligt lag af C-vitamin krystaller på huden, skriver lægen, der dog kommer med denne klare advarsel i bogen:

- Det er vigtigt først at have været hos læge eller hudlæge for at sikre sig, at der ikke er tale om en af de farligere kræfttyper i huden, for eksempel modermærkekræft. Professor Peter Bjerring frygter, at en del blot kaster sig ud i at ’lege doktor’ uden at blive undersøgt ordentigt både før og efter.

- Det er meget vigtigt at vide præcis, hvad slags kræft det er. Det kan man kun være helt sikker på, når man har taget en vævsprøve af kræften og undersøgt den grundigt i et mikroskop. Man kan ikke føle sig sikker på, at det er såkaldt basalcellekræft.

Der kan også være tale om såkaldt pladecellekræft, der typisk har et mere ondartet forløb, hvis den ikke behandles hurtigt og korrekt. Den skal skæres væk på en bestemt måde af en kompetent læge, og bagefter skal lægen tjekke, om den kan have bredt sig til lymfesystemet.

  

Netop for at sikre det har man også opbygget et system med jævnlige lægekontroller af patienter med hudkræft. Vi hudlæger kontrollerer altid patienten efter tre måneder, igen efter et år og også to år efter, kræften er fjernet. Faktisk har man netop foreslået endnu en kontrol efter fem år.

Det var der enighed om på den netop afholdte verdenskongres for hudlæger i Lissabon, siger professor Peter Bjerring, der stempler radiodoktorens råd som ’meget alternativt’.

Vigtigt at blive tjekket først

- Er du ikke betænkelig ved at give sådan et råd i din nye lægebog?

Carsten Vagn-Hansen:

- Nej, for jeg gør jo tydeligt opmærksom på, at man skal sikre sig ved først at opsøge lægen eller hudlægen for at finde ud af, om det er en mere farlig kræfttype, som ikke kan behandles på den måde. Det er vigtigt, man sørger for at blive tjekket hos lægen først. Men ellers er det en både god og billig måde at fjerne hudkræften på. Man skal smøre kræftpletten med pastaen et par gange om dagen. Kræftceller tåler simpelthen ikke C-vitamin.

Det er også derfor, man giver C-vitamin i meget høj koncentration og i flydende form intravenøst ved en række kræftformer. Den behandling gives af flere danske læger med gode resultater.