Golf er en sport for de gamle drenge - bevist på den amerikanske PGA Tour i 2003

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Fyrre, fed og færdig. Hvor mange 40-årige kender ikke disse tre små ord. På den amerikanske golf-tour er det helt anderledes. Der hedder det »fyrre, fit og langtfra færdig«.

Bevist gennem en sæson hvor 40 ofte har været det magiske tal. Ikke færre end 16 af turneringerne på PGA-Touren i 2003 blev vundet af spillere på 40 eller derover.

Årsagen står klar for alle. Godt nok slår oldboys-spillerne ikke så langt, men til gengæld slår de med den fornødne præcision og får dermed de samme eagle- og birdie-chancer som de unge longhittere.

Den store forskel
Den 40-årige Rocco Mediate til PGA-Tourens hjemmeside efter 43-årige J.L. Lewis havde vundet Lumber Classic: »Erfaringen gør den store forskel. Jeg kan se det med mig selv, når jeg spiller med en af de unge langtslående.

Han skal måske slå med et ni-jern i andetslaget, mens jeg så slår med et syv-jern. Alligevel ligger vi side om side på green.« Vinderen gav i den turnering beviset på præcisionen, da han i 85 procent af sine udslag ramte fairway.

Bedre udstyr
Samtidig har det bedre udstyr og de længere flyvende bolde gjort, at selv de spillere, der hører til de kortere slående, nu får meget mere længde på deres slag. Den 43-årige Kenny Perry, der i sæsonens løb vandt hele tre sejre, siger, at den erfarne spillers mentale styrke er vigtig.

Prægtigt overskæg
»Samtidig er vores fysik blevet langt bedre,« siger Kenny Perry.

Ældste sejrherre i 2003-sæsonen var Craig Stadler, der den 2. juni rundede de 50 år og dermed kan spille med på Senior Touren. Men Stadler eller »hvalrossen«, som han kaldes på grund af sit prægtige overskæg, stillede op i B.C. Open og sikrede sig sin PGA Tour-sejr nummer 13, siden han for 28 år siden blev professionel.

Trækker man verdens suverænt bedste golfspiller Tiger Woods ud, var der kun fire andre spillere under de 30, som lykkedes at vinde en turnering - nemlig Ben Crane, Ben Curtis, Adam Scott og Rory Sabbatini.

Anderledes i 2002
Tallene for 2003 er så meget mere overraskende, da situationen året før var helt anderledes. I løbet af 2002 var der kun fire spillere over 40 år, der prøvede at vinde en turnering i den amerikanske superliga.

»De ældre så, hvordan vi yngre gang på gang var bedst. Derfor har de sagt til sig selv, at de var pisket til at forbedre sig. Ellers ville deres karriere alt for hurtigt gå på hæld,« siger David Gossett, der med sine 24 år hører til de yngre på PGA-Touren og allerede som 22-årig vandt sin første og eneste sejr i John Deere Classic.

Yngste sejrherre i 2003 var australieren Adam Scott, der i august som 23-årig vandt turneringen Deutsche Bank Championship i Boston.Allerede i denne uge mødes de farlige herrer i fyrrerne - og alle de andre PGA-tour vindere til Mercedes Championship, der er en turnering for netop sidste sæsons turneringsvindere.