Mens lederne i Den Internationale Cykle Union (UCI) formentlig mere eller mindre var sendt til tælling i hovedkvarteret i Lausanne, kunne en frikendt og lykkelig Bo Hamburger i går endelig åbne en flaske champagne.

  • Sagen - kort fortalt
  • Reaktioner på dommen
  • Riis tror stadig på epo-test

    Efter 19 dages betænkningstid meddelte de tre dommere ved Den Internationale Sportsdomstol (CAS) nemlig, at den danske cykelrytter var frikendt. En B-prøve under grænseværdien på 80 procent fik propperne til at springe i det hamburg'ske hjem i Toscana.

    »Jeg er ikke frikendt på grund af en procedurefejl. Jeg er frikendt fordi, at min B-prøve var under den tilladte grænseværdi. Længere er den historie ikke, men jeg er næppe populær hos Hein Verbrüggen (præsident for UCI, red.) og kompagni,« siger Bo Hamburger, der dermed - efter mere end ni måneders pause - den 3. februar kan sæsondebutere for sin nye arbejdsgiver Alexia i et mindre italiensk endagesløb som en »fri mand«.

    Også den schweizeren Roland Meiers sag fik sin afgørelse i går i CAS. Team Coast-rytteren, der også ville afprøve troværdigheden af EPO-prøven hos sportsdomstolen, blev dømt. Roland Meiers sag adskiller sig fra Bo Hamburgers, fordi begge prøver i schweizerens tilfælde var over den tilladte grænseværdi.

    Prisen har været stor for Bo Hamburger. På flere niveauer. I den mere kontante ende af skalaen har de seneste ni måneder kostet den tidligere danske mester 200.000 kr. i sagsomkostninger - dem skal han ifølge dommen selv afholde.

    I den anden ende er mistroen, usikkerheden og forliste forhold til folk, han troede var med ham. Klokken 16 var det slut i hvert fald slut med usikkerheden. Stjerneadvokaten Merethe Stagetorn kunne over telefonen lidt drilsk melde CAS-afgørelsen, der breder sig ud over 22 sider.

    »Er du klar?, spurgte hun. Det måtte jeg sige, at jeg var. Jeg havde været som en John Wayne hele dagen med telefonrøret,« fortæller Bo Hamburger på dagen, hvor også konen Sanne Hamburger fyldte 30 år.

    »Det eneste men i dommen er, at parterne selv skal betale sagsomkostninger. Det er vi ikke tilfredse med. Det drejer sig om 200.000 kr. for mit vedkommende. Dem vil jeg altså hellere give mine børn. Det er jo UCI, der har appelleret.

    Oveni kører jeg i år for langt mindre, end jeg er vant til. Det er nok sværere at få hjem igen. »Jeg vil nok forsøge, at få nogle af pengene hjem igen,« siger han.

    Et sagsanlæg skal givetvis rettes mod UCI eller laboratoriet i Lausanne, der foretog testen. En urinprøve den 19. april i Liege sidste år blev indledningen til marathon-forestillingen, som i går så sin afslutning.

    I begyndelsen af maj kunne det danske cykelhold CSC Tiscali på et pressemøde offentliggøre suspenderingen af Bo Hamburger, hvis A-prøve var over den tilladte grænseværdi i den helt nye og længe ventede EPO-test.

    B-prøven gav skabte imidlertid problemer. Laboratoriet var nået frem til to resultater - et over og et under grænseværdien. Over en frifindelse i Dopingnævnet under Danmarks Idræts-Forbund (DIF) i august, endte UCI, der ikke kunne leve med en underkendelse af deres test nærmest inden, man var gået igang, med i efteråret at appellere afgørelsen til CAS.

    Bo Hamburgers tidligere kollega og daværende chef for CSC Tiscali, Bjarne Riis, var én af dem, som stod af i svinget. Cykeldirektøren reagerede hårdt og kontant på baggrund af A-prøven.

    Topfolkene i Danmarks Cykle Union (DCU) fulgte trop og udelukkede stjernen fra landsholdet på livstid.

    »Jeg kunne vælge at være sur og bitter. Men jeg vælger at være glad, og jeg er naturligvis rigtig glad i dag. Selvfølgelig er jeg skuffet over nogle personer, men i det store hele har de, som betyder noget for mig, været der hele vejen. Men dermed ikke sagt, at jeg fremover vil finde mig i hvad som helst.

    Jeg er blevet frikendt - oveni købet ved den højeste instans. Et eller andet sted skal jeg statuere eksempel, men hvor det bliver, det har jeg ikke bestemt mig for endnu,« siger den 32-årige Bo Hamburger på vej mod en ny, dyr fremtid.