Hvis Walt Disney havde været svensker, ville hans parker have set ud som »Astrid Lindgrens Värld« i hendes hjemby Vimmerby. Her i den smålandske fyrreskov ligger et paradis for børn og alle voksne, der er vokset op med den svenske forfatters fantastiske fortællinger om Pippi, Emil, Ronja, Jonatan Løvehjerte og alle de andre.

  • Hele verdens Astrid
  • Sådan kommer I til Villa Villekulla

    ____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>»Far, far, se der kommer Pippi...« Hele familien vender sig om - og ganske rigtigt, dér, rundt om hendes eget sodavandstræ, kommer Pippi løbende hen imod os. Med hamrende orange fletninger, sit blå forklæde, fregnerne og det verdensberømte gavtyve-smil.

    Bag hende kommer Kling og Klang, de to halv-fjollede betjente, som har deres hyr med at få Pippi anbragt behørigt på børnehjem.

    Det sker heldigvis aldrig. Til gengæld har Pippi, Kling og Klang, Emil fra Lønneberg, Karlsson på taget og de fleste andre af Astrid Lindgrens vidunderlige figurer fundet det helt rigtige sted at være: Lige midt i Astrid Lindgren Värld, en forlystelsespark i den svenske skov ved Vimmerby, hvor Lindgren blev født og voksede op.

    »Ha, de fanger hende aldrig,« udbryder den lille pige igen, efter Pippi har været henne og - på ægte Pippi-maner - pjuske hende og hendes lillebror i håret og derpå er spurtet videre - med betjentene halsende efter sig.

    Stedet er udkanten af Vimmerby i det svenske Småland, ca. 350 kilometer fra København. Her, omgivet af gran- og fyrretræer, ligger et sandt paradis for børn og alle, der har bevaret lidt af barnet i sig: En park tilegnet Astrids Lindgrens fantastiske univers. Her kan børnene gå ind i Villa Villakulla, her er Emils gård, Katthult, med griser og geder, Nord-, Syd- og Mellemgården fra Bulderby ligger inde mellem træerne og fører de forventningsfulde lige hen til Tornerose-dalen, hvor brødrene Løvehjerte kæmpede deres tapre kampe.

    Det er for børnene som at træde ind i en stor eventyr-bog - og for de voksne som at genopleve de mange fortællinger, der har været en del af barndommen.

    Men det er altså ikke kun husene, der trækker. Det vrimler med Lindgrens figurer i hele parken. Der er selvfølgelig Pippi og Kling og Klang, men også Karlsson på taget, Emil og hele hans familie, Ronja Røverdatter og Madicken og hendes lillesøster. Mellem maj og september forvandler flere end 40 skuespillere Pippiland til et levende teater.

    I højsæsonen er der tre gange om dagen regulære forestillinger på den store scene, der er bygget på torvet i Tornerose-dalen. Og hvis det keder de små drenge, kan de så prøve at finde den hemmelige udgang, Jonatan og Tvebak slap ud gennem i »Brødrene Løvehjerte« - for den er der selvfølgelig også.

    Flere gange om dagen er der desuden forestillinger i Lindgren-miljøerne, Villa Villekulla, Kathult og Junibakken.

    Parken, som består af flere end 15 forskellige Lindgren-miljøer, begyndte oprindeligt som ét lille legehus, der bare skulle ligne Emils gård. Det var de tre Vimmerby-familier Isacsson, Jalminger og Soowiik, som ville lave et anderledes legehus til deres børn. Hurtigt fulgte Villa Villakulla med og trak ikke kun deres egne børn til stedet, men også alle andre.

    I slutningen af 70'erne købte de et stykke jord i udkanten af Vimmerby, mindre end tre kilometer fra Astrid Lindgrens barndomshjem Näs, og derefter gentog de bygge-arbejdet: Emils gård, Pippis hus, Bulderby, Junibakken, hvor Maddicken eller Grynet, som hun hedder i Danmark, bor og endelig Mathisborgen fra Ronja Røverdatter.

    Men det helt store gennembrud kom, da SVT, Sveriges svar på DR, skulle optage en ny Lindgren-serie, »Lotte på Spetakelmagergade«. Man byggede ganske enkelt samtlige huse op i rigtig størrelse i den nye Lindgren-park.

    I dag er hele indgangspartiet til Astrids Lindgrens Värld de huse og butikker, hvor Lotte og hendes søskende rendte rundt og legede i TV-serien.

    Dette miljø og Tornerosedalen er de eneste miljøer i parken, der har »voksen-størrelse«, alle andre huse er bygget, så de passer til de små.

    »Sidste år havde vi 325.000 gæster på de fire måneder, parken var åben,« fortæller Ann Kristine Andersson fra Pippi-parken, »Cirka 10.000 var danske gæster.«

    For godt fire år siden åbnede Astrid Lindgren Gården, som er en hyldest til den store svenske forfatter. Her fokuseres der primært på mennesket, debattøren og forfatteren Astrid Lindgren. Her ser man de steder og miljøer, der har inspireret hende, og man følger hende som en af Sveriges skarpeste debattører for især børn og dyrs rettigheder.

    Gården er i modsætning til parken åben hele året.

    Trods Astrid Lindgrens død tidligere på året har parken valgt ikke at gøre noget særligt ud af det.

    »Astrid Lindgren var en meget privat person, som værnede om sig selv. Vi tror ikke, at det ville være hverken i hendes eller hendes families ånd at lave noget i anledning af hendes død,« fortæller Ann Kristine Andersson.

    Til gengæld er der i år en udstilling om de mange illustratører, der har tegnet til hendes fortællinger.

    Det skal retfærdigvis siges, at Astrid Lindgren Gården hos de små ikke nåede op på samme højder som Pippi og Emil. Det er et spændende sted, men klart et voksen-sted.

    Til gengæld er store som små børn vilde med alt det andet: Nils Karlsson Puslings Hus, hvor alting er forstørret fire gange, Pippis ikke-røre-jord-bane, bolværket og den hemmelige gang i Tornerosedalen og miniature-udgaven af Lindgrens Vimmerby fra dengang, hun var barn (og som byen næsten ser ud i dag).

    Dagen sluttes af med enten den medbragte mad på nogle af de store græsplæner eller i et af de fire-fem spisesteder, hvor der igen er fokuseret på børnene: Hovedretten er selvfølgelig pandekager.

    Hvis familien orker mere samme eller næste dag, er der andre Lindgren-steder omkring Vimmerby: Bulderby-filmene blev optaget i den minutiøst lille landsby Sevedstorp ca. 15 km fra Vimmerby. Her ligger de tre gårde, hvor børnene boede og legede.

    Emils gård Kathult hedder rigtigt Gibberyd og ligger omkring 25 km fra Vimmerby i Rumskulla og ser den dag i dag præcis ud som dengang, den blev brugt til optagelserne til TV-serien.

    Endelig er der byen Mariannelund, hvor Emils familie handlede og gik på marked. I dag er byen en rolig smålandsk by, hvis eneste attraktion er det lokale bolsche-kogeri. Men så kan man i hvert fald sige, at man har været der.

    Der er masser af eventyr i Pippi-land - de ligger bare og venter...