Ritt Bjerregaards kritiske udfald mod regeringen og udenrigsminister Villy Søvndals Kina-politik kan være den egentlige årsag til, at hun og de fire øvrige eksportambassadører fyres.

I går forlød det, at det i hvert fald ikke er hele sandheden, når handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr forklarer, at ordningen har været en ’lightudgave’, og at den har været for dyr.

Hun mener også, at det er lidt uklart, hvad de kunne bidrage med. Det, der reelt åbner døre, er, når der kommer en minister.

Foruden Ritt Bjerregaard fyres Uffe Ellemann-Jensen, Henning Dyremose, Mariann Fischer Boel og Anne Birgitte Lundholt.

Uffe Ellemann-Jensen kalder beslutningen for ’ærgerlig’, og Ritt Bjerregaard undrer sig over, at man nedlægger ordningen efter kun fem måneder.

- Jeg har været to gange i Kina og føler, at jeg var begyndt at gøre en forskel, siger hun.

Hvad siger du til, at din kritik af regeringen har spillet ind?

- Det kan man jo ikke udelukke. Jeg har siddet i ’Jersild og spin’ og ikke ligefrem strøget regeringen med hårene, så det kan sagtens være en del af forklaringen, siger Ritt Bjerregaard.

Ritt: Ministrene har ikke tid

Hun er sikker på, at ordningen med eksportambassadører var god.

- Man kan ikke forestille sig, at en minister har mulighed for at være en uge i Kina og mødes med 29 virksomheder, borgmestre og andre. Hvorefter hun tager til Indien i en uge og til Brasilien. Det er ikke realistisk, siger hun.

Det radikale medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Rasmus Helveg Petersen mener, at fyringen er velbegrundet.

- Det er typisk, at Ritt gør dette her til et spørgsmål om hendes egen person. Ordningen er oprettet af den forrige regering. I mellemtiden har vi haft et valg, og den nuværende regering mener ikke, at det var en god idé, siger han.

Ritt Bjerregaard har senest kritiseret det danske fokus på menneskerettigheder i Kina forud for besøget af den kinesiske udenrigsminister.

Hun har også i flere omgange givet udtryk for, at regeringen er kommet dårligt fra start.