Løkke tog fusen på alle de politiske kommentatorer

Det bliver 12. april. Han er nødt til at holde det inden påske.

Sådan lød det kort før nytår fra den sædvanligvis velunderrettede politiske kommentator Hans Engell.

Han åbnede ballet, og siden har kommentatorerne stort set udskrevet valg hver måned. Nogle med stor fasthed i stemmen. Andre med et indlagt forbehold.

Fælles for dem alle er, at de har taget fejl.

Så sent som i går forudså Politikens hurtigsnakkende kommentator Peter Mogensen, at valget kan blive udskrevet i dag.

Også B.T.s egen kommentator og lederskribent Helle Ib har forudsagt et valg her i foråret.

Tidligere vurderede hun således, at valget kommer efter påske med afholdelse i maj.

Troede på et valg

- Jeg står 100 procent ved, at jeg har troet meget på et forårsvalg. Men under visse forudsætninger. At De Radikale gik med i en aftale, og at Løkke fik nogle rimelige målinger. Jeg erkender, at jeg har vurderet forkert. Det har været en blanding af fejlskøn fra min side og ændrede forudsætninger, siger Helle Ib.

Hverken Hans Engell eller TV2’s politiske redaktør Henrik Qvortrup mener, at de har nogen særlig grund til at have røde ører.

- Nej, overhovedet ikke, kommer det prompte fra Hans Engell.

- At kommentere politik er ikke nogen eksakt videnskab, siger han og forklarer, at hans politiske analyser er et samlet skøn, der bygger på en kombination af gode kilder og årelang erfaring.

- Læserne forventer, at vi kommer med et bud. Det hører med til gamet. De kan ikke bruge det til noget, hvis vi er i tvivl, siger han.

Ingen kan vide det

Henrik Qvortrup forsvarer sig med, at når Løkke ikke selv har besluttet sig for en bestemt valgdato, så er det efter hans mening lidt meget forlangt, at andre skal vide det.

- Jeg har bestræbt mig på ikke at give definitive svar. Jeg er endda gået så langt, at jeg på et direkte spørgsmål om, hvornår valget kommer, har svaret, at det ved jeg ikke. Men jeg erkender, at andre har været temmelig langt fremme i bussen med hensyn til at forudsige, hvornår valget kommer, siger Henrik Qvortrup.

Når de politiske profetier har ramt så langt forbi målet, skyldes det ifølge Berlingskes kommentator Thomas Larsen også, at målet - Løkkes valgdato - har flyttet sig flere gange.

- Sagen er, at de kommentatorer, der følger godt med og reelt har kilder på Christiansborg, ved, at overvejelserne er gået op og ned i den seneste tid, siger han.

Planerne blev ændret

Oprindeligt gik Løkke efter et valg til efteråret.

Men Margrethe Vestagers overraskende beslutning om at gå med i aftalen om efterlønnen igangsatte intense overvejelser om valg i både Venstre, DF og K. Da meningsmålingerne imidlertid ikke belønnede blå blok, blev Løkke bekymret.

- Jeg fortryder ikke, at jeg har skrevet, at der har været intense overvejelser om et lynvalg. Bagefter kan det se pudsigt ud, at valget ikke kom, som man havde forudsagt. Men det skyldes, at regeringen har skiftet holdning, siger Thomas Larsen