Thorning ryster på hovedet af DF's udmelding om, at hun vil bruge EU til at afskaffe 24-års-reglen.

- Det er et fuldstændig syret argument.

Sådan lyder det fra Helle Thorning-Schmidt (S), efter at Dansk Folkeparti har angrebet hende for at have en hemmelig plan om at lempe udlændingepolitikken gennem en folkeafstemning om EU-retsforbeholdet.

- Vi ønsker ikke at afskaffe 24-års-reglen, og den har intet med forbeholdene at gøre, siger Helle Thorning-Schmidt.

Selvom S og SF har indgået en aftale om, at 24-års-reglen ikke skal ændres i den første valgperiode, er hun under massiv beskydning fra blå blok.

- Helle Thorning-Schmidts snak om at hæve EU-retsforbeholdet er et direkte angreb på den danske udlændingelovgivning, siger Morten Messerschmidt.

- 24-års-reglen er ikke en EU-standard og hvis rød fløj ønsker at deponere Danmarks udlændingelovgivning i Bruxelles, så vil 24-års-reglen stå for fald, siger Morten Messerschmidt.

Han henviser til, at Helle Thorning-Schmidt har fastslået, at rets- og forsvarsforbeholdene vil komme til afstemning i den første regeringsperiode under en rød regering.

Men Helle Thorning-Schmidt fastholder, at 24-års-reglen ikke har noget med forbeholdene at gøre, og at reglen ikke vil blive ændret under en rød regering.

- Der er et kæmpe flertal for 24-års-reglen i Folketinget, og den bliver ikke afskaffet. Spørgsmålet i dansk udlændingepolitik har ikke noget med 24-års-reglen at gøre.

- Det handler udelukkende om, hvorvidt VK vil garantere, at de ikke igen går med på udlændingestramninger, når Dansk Folkeparti foreslår dem næste gang, siger Helle Thorning-Schmidt.

Dansk Folkepartis næstformand Peter Skaarup hæfter sig imidlertid ved, at De Radikale ønsker samme regler i EU-landene. Og hvis retsforbeholdet afskaffes er der ikke noget valg:

- Hvis man afskaffer retsforbeholdet, så er vi omfattet af EU's udlændinge- og retspolitik. Vi laver jo ikke et nyt forbehold i forhold til 24-års-reglen, og det vil hendes parlamentariske grundlag jo heller ikke være med til, siger han.

/ritzau/