Kun en mediestorm, en valgkamp og en risiko for tabte stemmer kan gøre justitsministeren varm om hjertet, mener Enhedslisten

I et næsten et år. Så længe har justitsminister Morten Bødskov (S) kendt til den nu syv-årige pige Ims skæbne. Men først nu - efter mediestormen har raset - er ministeren klar til at se på, om Im alligevel kan blive i Danmark.

- Hvis justitsministeren havde reageret for et år siden, havde Im og hendes mor undgået næsten et år i usikkerhed og undgået udvisning til Thailand. Det understreger hykleriet, lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), der nu anklager ministeren for at tage en syv-årig pige som gidsel i et ‘taktisk spil’.

Morten Bødskov har det seneste år afvist, at Ims skæbne kunne fravige fra den gældende lovgivning, og dermed var en enkeltbillet til Thailand den naturlige konsekvens af hendes situation. I hvert fald indtil nu, hvor ministeren er blødt en smule op.

For efter debatten de seneste dage har raset, er der måske alligevel en mulighed for, at den syv-årige pige, der sidste år blev udvist af Danmark, efter hendes stedfar døde af kræft, kan bo i Danmark. Onsdag indkaldte ministeren folketingets partier til møde om en særlov, der skal sikre Im opholdstilladelse i Danmark. 

Im-sagen er eksploderet i medierne de seneste dage, og politikere fra begge sider af Folketinget har kaldt sagen ‘grotesk’. Men allerede 13. december 2012 blev justitsminister Morten Bødskov spurgt:

- Mener ministeren, at det er i overensstemmelse med barnets tarv, at inddrage den seks-årige Im Nielsen og hendes mors opholdstilladelse?
 
Spørgeren var Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen. Svaret ministeren gav hende og medlemmer af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik er fortroligt, men man kan konstatere, at ministeren, inden sagen havde vokset sig stor, tilsyneladende mente, at alt var i orden, mener Enhedslistens frontfigur.

- Hvor er det dog ulykkeligt, at regeringen og Morten Bødskov ikke reagerer allerede i december 2012, da jeg og andre gjorde opmærksom på, at Im skulle udvises, fordi hendes stedfar var død, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Onsdag luftede Morten Bødskov så mulighed for, at Im kan få lov til bo i Danmark, men det kræver, at alle partier bliver enige, lod han forstå. Men ‘Bødskovs hjemmebryggede regel om, at alle partier skal stemme for, for at Im kan bo i Danmark understreger hykleriet,’ lyder fra Schmidt-Nielsen:

- I al anden lovgivning er et flertal nok. Bødskov tager Im som gidsel i et indenrigspolitisk, taktisk spil, og det, synes jeg ikke, er fair, siger hun og afviser, at særlove er vejen frem.

- Man skal huske på, at der er mange børn, som ikke er så heldige at finde vej til tv-skærmene. Og det er ikke alle, der er så heldige at udvisningen sker samtidig med et kommunalvalg. Men der er ikke behov for særlove. Der er behov for en anden politik.

Og det bør ikke være sådan, at politikere laver lovgivning som medie-vinden blæser, mener hun.

- Til hverdag kalder højrefløjen udlændingepolitikken for ‘fast og fair’ og regeringen kalder den ‘robust og retfærdig’. Når der kommer konkrete sager frem, så har de svært ved at forklare, hvorfor den er fair, hvorfor den er retfærdig, siger hun og fortsætter. 

- Derudover kan jeg ikke lade være med at tænke, at der skal en tur i Aftenshowet, TV2Nyhederne og kommunalvalgkamp til, for at regeringen og højrefløjen kan se, at det er urimeligt at udvise børn, der reelt er danske, siger Schmidt-Nielsen og henviser i samme omgang til de andre børn, der hvert år sendes ud af Danmark.

Kommunikationschef i Justitsministeriet, Emil Melchior, oplyser, at ministeren vil svare på spørgsmål inden mødet med Folketingets partier går i gang klokken 19.