Fem socialdemokratiske højborge risikerer at tippe i borgerlig retning ved kommunalvalget den 19. november, lyder vurderingen fra to forskere.

»Især i de kommuner, hvor der er få mandater at give af for det siddende flertal, kan det være lidt farligt. Det spændende bliver, hvad der bliver dette valgs Kolding,« siger kommunalforsker og professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær.

Ved kommunalvalget i 2009 mistede Socialdemokraterne i Kolding Kommune magten til Venstre efter 47 år på borgmesterposten. En anden jysk kommune, Horsens, har været socialdemokratisk ledet i 95 år, og her er forspringet ikke stort ned til de borgerlige udfordrere.

»Hvis Socialdemokraterne mister bare to mandater, mister de også borgmesterposten, og her mangler de jo Jan Trøjborg som stemmesluger,« siger Ulrik Kjær.

Trøjborg, der var borgmester i Horsens og formand for Kommunernes Landsforening, døde sidste år af et hjertetilfælde i en alder af kun 56 år.

»Han trak rigtig mange personlige stemmer til partiet, så det er en svær arv at løfte. Horsens er desuden en af de store bykommuner, hvor de landspolitiske tendenser typisk slår lidt mere igennem end ude på landet,« siger Ulrik Kjær og fortsætter:

»Også i Køge, Næstved og Hvidovre kan de borgerlige komme ind og drille, fordi det forspring, som Socialdemokraterne har i de kommuner, ikke er så stort, som det traditionelt har været tidligere.«

En af de helt tunge højborge i Jylland kan også stå for fald ved valget. Det vurderer samfundsforsker og lektor ved Aalborg Universitet Johannes Andersen, der har indgående kendskab til kommunalpolitikken nordpå.

»For første gang er det muligt at få en venstreborgmester i Aalborg. Venstre har stået rimeligt stærkt i et stykke tid, og landspolitikken behøver ikke smitte meget af, før det lykkes,« siger han.

Aalborg, der er landets tredjestørste kommune, har været socialdemokratisk ledet i næsten 90 år. Men det kan ændre sig, når SF, der danner flertal med Socialdemokraterne i byrådet, ifølge Johannes Andersen formentlig får »et rigtigt dårligt valg«. Det er nemlig Enhedslisten, der skal samle SFs stemmer op.

»Enhedslisten er ikke et kommunalpolitisk parti, og derfor er det ikke sikkert, at man som vælger vurderer, at Enhedslisten kan gøre sig godt i de sammenhænge. Der vil muligvis være nogen, der slet ikke får stemt, og det kan udfordre Socialdemokraterne,« siger Johannes Andersen.

Aalborg Kommune er en af de mange politiske højborge, der i årtier har virket »nærmest uindtagelig«, siger kommunalforsker Ulrik Kjær:

»Men mange af de her højborge er over tid faldet en efter en, og derfor er der ikke så mange tilbage. Hvis de borgerlige kunne overtage borgmesterkontoret i Hvidovre, Køge, Horsens, Næstved eller Aalborg, så vil det være en god skalp at få hjem, fordi man så har erobret en af de her ellers svært indtagelige højborge.«

I alt 10.069 kandidater stiller op til kommunal- og regionsrådsvalget den 19. november, herunder 8.906 til kommunalvalget.