EUs udenrigsministre er på et møde torsdag blevet enige om at forlænge første runde af sanktioner mod personer og virksomheder i konflikten mellem Rusland og Ukraine. Samtidig gør ministrene klar til at føje flere personer til listen.

EU: EUs udenrigsministre er på et hasteindkaldt møde i Bruxelles torsdag blevet enige om at forlænge første runde af EUs sanktioner mod en række personer og virksomheder i Rusland og Ukraine med seks måneder, når de udløber til marts.

Det fortæller udenrigsminister Martin Lidegaard (R), som er meget tilfreds med, at det lykkedes de 28 udenrigsministre at blive enige om at reagere på den russiske aggression i Ukraine.

»De sanktioner, vi er blevet enige om at forlænge, er dem, der retter sig direkte mod personer og virksomheder både i Ukraine og i Rusland, som har medansvar over for den agression, der er foregået i Ukraine over det seneste år,« siger han.

Samtidig har udenrigsministrene besluttet at gøre klar til at udvide listen af sanktionerede personer frem mod næste møde 9. februar, ligesom ministrene har bedt EU-Kommissionen om at forberede en lang række andre tiltag, herunder økonomiske sanktioner, hvis ikke Rusland kommer til forhandlingsbordet.

»Vi har ikke i dag (torsdag, red.) besluttet at lave økonomiske sanktioner, for hele idéen er netop at gøre det klart over for Rusland, at de stadigvæk kan beslutte at komme til forhandlingsbordet. Men også at hvis de ikke gør det, og hvis de fortsætter angrebene på civile mennesker og tager mere territorium i Ukraine, så kan de forvente, at der kommer yderligere sanktioner,« siger Martin Lidegaard.

Frem til torsdagens møde har der hersket tvivl om, hvorvidt den nye græske udenrigsminister, Nikos Kotzias, ville sige god for nye sanktioner mod Rusland, eller om den nye regering i Grækenland ville blokere for den sanktionskurs, som de øvrige EU-lande ønsker.

Onsdag udtalte Grækenlands viceudenrigsminister således, at den nye græske regering ikke er enig i »ånden« i sanktionerne mod Rusland, der blandt andet rammer græsk landbrug.

Men under mødet torsdag aften lykkedes det altså de 28 udenrigsministre at blive enige, fortæller Martin Lidegaard:

»Det har været et livligt møde med stærke synspunkter på begge sider af bordet, men jeg synes, at det siger meget om styrken i EU, at det faktisk er lykkedes at blive enige. Jeg synes også, at det tegner godt for fremtiden, at den græske regering er med i den enighed,« siger den danske udenrigsminister.