Ledige skal have lettere ved at kvalificere sig til dagpenge, siger Enhedslisten forud for kommende forhandling om finansloven.

Genoptjeningskravet til dagpenge skal halveres fra de nuværende 52 uger til 26 uger. Og løntilskudsjob skal - modsat i dag - tælle med som genoptjening.

Sådan lyder Enhedslistens to hovedkrav på dagpengeområdet forud for efterårets finanslovsforhandlinger, skriver Politiken fredag

I erkendelse af at selve dagpengeperioden ikke bliver forlænget her og nu, vil Enhedslisten ifølge Politiken lægge al kraft i at gøre det lettere for ledige at kvalificere sig til dagpenge. Og her er det bydende nødvendigt at få indrømmelser, fastslår finansordfører Frank Aaen.

- Hvis ikke der er forbedringer for de arbejdsløse, kan jeg ikke forestille mig, at vi stemmer for. Det er nok det tætteste, Enhedslisten hidtil har været i forhold til ultimative krav til en finanslov, siger Frank Aaen til Politiken.

Netop dagpengene bliver det helt store tema i de kommende forhandlinger, og spørgsmålet deler også regeringen internt.

Mens de radikale afviser at lempe reglerne, trækker SF og dele af Socialdemokraterne i den modsatte retning.

Finansminister Bjarne Corydon (S) vil ikke kommentere de konkrete forslag.

- Jeg lægger vores eget forslag til finansloven frem på mandag, og det bliver både økonomisk ansvarligt og progressivt med en række forbedringer for de mennesker, der ikke har et arbejde. Vores generelle holdning er, at folk skal have et arbejde, så de kan forsørge sig selv, siger Bjarne Corydon til Politiken.

En analyse fra A-kassernes Samvirke viser, at Danmark sammenlignet med Sverige og Finland har de klart skrappeste krav til genoptjening af dagpenge. Eksempelvis kræves der fire gange så mange arbejdstimer som i Sverige.

Ifølge direktøren for a-kasserne, Verner Sand Kirk, rammer stramningen af genoptjeningskravet til 52 uger, som VK-regeringen vedtog med de radikale i 2010, lige så hårdt som den mere omtalte halvering af dagpengeperioden fra fire til to år.

- Det har været fuldstændig undervurderet. Derfor er det helt afgørende, at der som minimum i finansloven sker noget på det område, siger Verner Sand Kirk til Politiken.

Han ser et »kæmpe potentiale« i at lade løntilskudsjob, som 21.000 danskere sidste år benyttede sig af, gælde som optjening.

BNB